1. #1
    deepix is offline Junior Member
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    1

    Model question papers for RBI Assistant as i have applying it for first time and have qualified IBPS Clerk and PO exam too?

    i want model question paper of rbi assistant, i am appearing 1st time for this exam byt qualified ibps clerk and po exam

  2. #2
    PERTHC is offline Senior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    973

    Re: Model question papers for RBI Assistant as i have applying it for first time and have qualified IBPS Clerk and PO exam too?

    Hello,

    The question paper of rbi assistant ---->

    1. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
    (a) Keyboard
    (b) Mouse
    (c) Joystick
    (d) Trackball
    (e) None of these
    2. Which of the following is not an.output device?
    (a) Plotter
    (b) Printer
    (c) Monitor
    (d) Touch Screen
    (e) None of these
    3. Every component of your computer is either
    (a) software or CPUIRAM
    (b) input devices or output devices
    (c) application software or, system software
    (d) hardware or software
    (e) None of these
    4. What is an E-mail attachment?
    (a) A receipt sent by the recipient
    (b) A separate document from another program sent along with an E-mail message
    (c) A malicious parasite that feeds off your messages and destroys the contents
    (d) A list of CC or BCC recipients
    (e) None of these
    5. What is correcting errors in a program called?’
    (a) Interpreting
    (b) Translating
    (c) Debugging
    (d) Compiling
    (e) None of these
    6. What is the main folder on a storage device called?
    (a) Platform
    (b) Interface
    (c) Root directory
    (D) Device driver
    (E) None of these
    7. ‘DOS’ floppy disk does not have—
    (a) A Boot Record
    (b) A File Allocation Table
    (c) A Root Directory
    (d) Virtual Memory
    (e) BIOS
    8. The word FIP stands for—
    (a) File Translate Protocol
    (b) File Transit Protocol
    (c) File Typing Protocol
    (d) File Transfer Protocol
    (e) None of these
    9. How is power supplied to a low-power USB device?
    (a) Through a power cable
    (b) From an external power supply
    (c) Directly from the computer’s power supply
    (d) Through the USB cable
    (e) None of these
    10. …………….are used to identify a user who returns to a Website.
    (a) Cookies
    (b) Plug-ins
    (c) Scripts
    (d) ASPs
    (e) None of these
    11. A proxy server is used for the which of the following?
    (a) To provide security against unauthorized users
    (b) To process client requests for web pages
    (c) To process client requests for database access
    (d) To provide TCP/IP
    (e) None of these
    12. In the the portion labelled http is the—

    (a) host
    (b) domain name
    (c) protocol
    (d) top-level domain
    (e) None of these
    13.The number of pixels displayed on a screen is known as the screen—
    (a) resolution
    (b) colour depth
    (c) refresh rate
    (d) viewing size
    (e) None of these
    14. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are example of—
    (a) application software
    (b) system software
    (c) operating system software
    (d) platform software
    (e) None of these
    15. A————is approximately a million bytes.
    (a) gigabyte
    (b) kilobyte
    (c) megabyte
    (d) terabyte
    (e) None of these
    16. A computer cannot ‘boot’ if it does not have the
    (a) Compiler
    (b) Loader
    (c) Operating System
    (d) Assembler
    (e) None of these
    17. To view information on the web you must have a
    (a) cable modem
    (b) web browser
    (c) Domain Name Server
    (d) hypertext viewer
    (e) None of these
    18. What type of computer could be found in a digital watch?
    (a) Mainframe computer
    (b) Super computer
    (c) Embedded computer
    (d) Notebook computer
    (e) None of these
    19. The arrow keys can be used to
    (a) delete text
    (b) move the cursor in the text that has already been entered
    (c) save the document
    (d) move the cursor while deleting text
    (e) None of these
    20. Office LANS, which are scattered geographically on large scale, can be connected by the use of corporate
    (a) CAN
    (b) LAN
    (c) DAN
    (d) WAN
    (e) TAN
    21. Directory in directory is called
    (a) Mini directory
    (b) Junior directory
    (c) Part directory
    (d) Sub directory
    (e) None of these
    22. A __ is a microprocessor-based computing device.
    (a) personal computer
    (b) mainframe
    (c) workstation
    (d) server
    (e) None of these
    23. RAM can be thought of as the __ for the computer’s processor.
    (a) factory
    (b) operating room
    (c) waiting room
    (d) planning room
    (e) None of these
    24. One thousand bytes is a __
    (a) kilobyte
    (b) megabyte
    (c) gigabyte
    (d) terabyte
    (e) None of these
    25. What is the term for how words will appear on a page?
    (a) text formatting
    (b) Character formatting
    (c) Point size
    (d) Typeface
    (e) None of these
    26. The process of a computer receiving information from a server on the Internet is known as
    (a) pulling
    (b) pushing
    (c) downloading
    (d) transferring
    (e) None of these
    27. When sending an e-rnail. the …….. line describes the contents of the message.
    (a) subject
    (b) to
    (c) contents
    (d) cc
    (e) None of these
    28. The software that allows users to surf the Internet is called alan
    (a) Search engine
    (b) Internet Service Provider (ISP)
    (c) Multimedia application
    (d) Browser
    (e) None of these
    29. A CD-RW disk
    (a) has a faster access than an internal disk
    (b) is a form of optical disk, so it can only be written once
    (c) holds less data than a floppy disk
    (d) can be erased and rewritten
    (e) None of these
    30. The” first page of a Web site is called the
    (a) Home page
    (b) Index
    (c) Java Script
    (d) Bookmark
    (e) None of these
    31. A contains buttons and menus that provide quick access to commonly used commands.
    (a) menu bar
    (b) toolbar
    (c) window
    (d) action bar
    (e) None of these
    32. Ctrl, shift and alt are called __ keys.
    (a) adjustment
    (b) function
    (c) modifier
    (d) alphanumeric
    (e) None of these
    33. Which ofthe following menu types is also called a drop-down menu?
    (a) fly-but
    (b) cascading
    (c) pop-up
    (d) pull-down
    (e) None of these
    34. Data (information) is stored in computer as
    (a) files
    (b) directories
    (c) floppies
    (d) matter
    (e) None of these
    35. Memory unit is one part of __ .
    (a) Control unit
    (b) Central Processing Unit
    (c) Input device
    (d) Output device
    (e) None of these
    36. An example of a telecommunications device is a
    (a) keyboard
    (b) mouse
    (c) printer
    (d) modem
    (e) None of these
    37. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
    (a) Keyboard
    (b) Mouse
    (c) Joystick
    (d) Trackball
    (e) None of these
    38. Which of the following is not an.output device?
    (a) Plotter
    (b) Printer
    (c) Monitor
    (d) Touch Screen
    (e) None of these
    39. Every component of your computer is either
    (a) software or CPUIRAM
    (b) input devices or output devices
    (c) application software or, system software
    (d) hardware or software
    (e) None of these
    40. What is an E-mail attachment?
    (a) A receipt sent by the recipient
    (b) A separate document from another program sent along with an E-mail message
    (c) A malicious parasite that feeds off your messages and destroys the contents
    (d) A list of CC or BCC recipients
    (e) None of these
    41. What is correcting errors in a program called?’
    (a) Interpreting
    (b) Translating
    (c) Debugging
    (d) Compiling
    (e) None of these
    42. What is the main folder on a storage device called?
    (a) Platform
    (b) Interface
    (c) Root directory
    (d) Device driver
    (e) None of these
    43. ‘DOS’ floppy disk does not have—
    (a) A Boot Record
    (b) A File Allocation Table
    (c) A Root Directory
    (d) Virtual Memory
    (e) BIOS
    44. The word FIP stands for—
    (a) File Translate Protocol
    (b) File Transit Protocol
    (c) File Typing Protocol
    (d) File Transfer Protocol
    (e) None of these
    45. How is power supplied to a low-power USB device?
    (a) Through a power cable
    (b) From an external power supply
    (c) Directly from the computer’s power supply
    (d) Through the USB cable
    (e) None of these
    46. …………….are used to identify a user who returns to a Website.
    (a) Cookies
    (b) Plug-ins
    (c) Scripts
    (d) ASPs
    (e) None of these
    47. A proxy server is used for the which of the following?
    (a) To provide security against unauthorized users
    (b) To process client requests for web pages
    (c) To process client requests for database access
    (d) To provide TCP/IP
    (e) None of these
    48. In the the portion lebelled http is the—
    (a) host
    (b) domain name
    (c) protocol
    (d) top-level domain
    (e) None of these
    49.The number of pixels displayed on a screen is known as the screen—
    (a) resolution
    (b) colour depth
    (c) refresh rate
    (d) viewing size
    (e) None of these
    50. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are example of—
    (a) application software
    (b) system software
    (c) operating system software
    (d) platform software
    (e) None of these
    Answer
    1. (b) 26. (c)
    2. (e) 27. (a)
    3. (d) 28. (d)
    4. (b) 29. (d)
    5. (c) 30. (a)
    6. (c) 31. (b)
    7. (d) 32. (b)
    8. (a) 33. (c)
    9. (d) 34. (a)
    10. (a) 35. (b)
    11. (a) 36. (d)
    12. (c) 37. (b)
    13. (a) 38. (d)
    14. (a) 39. (d)
    15. (c) 40. (b)
    16. (c) 41. (c)
    17. (b) 42. (c)
    18. (c) 43. (d)
    19. (b) 44. (a)
    20. (d) 45. (d)
    21. (d) 46. (a)
    22. (a) 47. (a)
    23. (c) 48. (c)
    24. (a) 49. (a)
    25. (a) 50. (a)
    1.
    (1) Theatre director, screenplay writer and actor Satyadev Dubey, credited with introducing existential and absurd theatre, passed away on 25 December 2011. Which facts about the concerned person is/are not true?
    (2) he got attracted to the post-1947 theatre and joined Theatre Unit, the theatre group-cum-school founded by Ebrahim Alkazi
    (3) Dubey came into prominence with Dharamvir Bharati’s radio-play Andha Yug that brought to the fore the pervasive criminal and homicidal tendencies during the times of war.
    (4) He penned screenplays/dialogue of some acclaimed films in the 1970s, including Shyam Benegal’s Nishant, Ankur, Kalyug and Bhumika(www.naukribuzz.com)
    (5) He won the Filmfare Award for Best Dialogue in 1980 for the film Ankur
    a) Only 1
    b) Only 4
    c) 2 & 3
    d) Only 2
    2. Lok Sabha on 27 December 2011 passed the Lokpal and Lokayukta bill, 2011. Consider the following statements:
    i) The setting up of Lokayuktas by the states would not be mandatory.
    ii) The constitutional amendment bill fell through.
    Choose the right option:
    a) Both i and ii are correct.
    b) Only i is correct.
    c) Only ii is correct.
    d) Neither i nor ii is correct.
    3.
    (1) Reserve Bank of India deregulated non-resident external (NRE) deposits on 16 December 2011 allowing banks to offer higher interest rates to dollar-denominated accounts. Which of the following facts related to the above statement is/are not true?
    (2) Reserve Bank freed the rates on non-resident external accounts, offering interest as high as 9.6% per annum
    (3) Following RBI’s deregulation five Indian banks, including HDFC Bank and Yes Bank on 23 December 2011 raised their interest rates on such deposits in order to lure foreign money
    (4) Private lender Yes Bank increased the interest rates on fixed deposits held by non-resident Indians (NRIs) to 8.4 per cent from 3.82 per cent(www.naukribuzz.com)
    (5) The new rates are effective from 24 December for fresh deposits as well as those being renewed on maturity.
    a) 1 & 2
    b) Only4
    c) Only 3
    d) 1 & 4
    4. According to the RBI data, India’s foreign exchange reserves fell by what amount to $302.1 billion during the week ended 16 December 2011 on account of a fall in foreign currency assets?
    a) $4.67 billion
    b) $3.33 billion
    c) $5 billion
    d) $5.75 billion
    5. Telecom Commission, the decision-making body of the Department of Telecommunications recommended a uniform licence fee of what per cent of adjusted gross revenues (AGR) as against the prevalent rate of 6-8 per cent?
    a) 10%
    b) 8%
    c) 5.2%
    d) 9.3%
    6. NASA’s Kepler mission discovered the first Earth-size planets orbiting a sun-like star outside our solar system. These planets are called ___ and____.
    a) Kepler-20e; Kepler-20f
    b) Kepler-20a; Kepler-20b
    c) Kepler-20c; Kepler-20d
    d) Kepler-20m; Kepler-20n
    7. Scientists at the Salk Institute for Biological Studies report discovered a missing link between the body’s biological clock and sugar metabolism system. Consider the following statements
    i) Sugar Metabolism is a process by which the body uses sugar for energy.
    ii) If the human body produces too little insulin, the amount of sugar in the blood increases abnormally, a condition known as hyperglycemia. Choose the right option:
    a) Both i and ii are correct.
    b) Neither i nor ii is correct.
    c) Only i is correct.
    d) Only ii is correct.
    8. Name the gene found by the neuroscientists, which could help in creating and altering memory.
    a) Mpas 4(www.naukribuzz.com)
    b) Npas 4
    c) Npas 3
    d) Mpas 2
    9. Name the Rashtriya Lok Dal (RLD) leader who was inducted into the Union Cabinet as civil aviation minister on 18 December 2011.
    a) Ajit Singh
    b) Jayant Chaudhary
    c) Devendra Nagpal
    d) Sanjay Singh Chauhan
    10. Popularly known as Adam Gondvi, this Hindi poet who wrote revolutionary poetry focusing on the pathetic state of dalits and the poor breathed his last in Lucknow on 18 December 2011. Name the poet.
    a) Bharat Bhusan
    b) Ram Nath Singh
    c) Uday Prakash
    d) Shail Chaturvedi
    e) Naresh Mehta
    11. The Union cabinet of India on 22 December 2011 approved __ percent share for minorities within the 27% OBC quota in jobs and university seats.
    a) 4.5
    b) 5.6
    c) 3.4
    d) 5
    12. The Manipur Legislative Assembly passed the Manipur Lokayukta Bill, 2011. Manipur will be the __state in North-Eastern India to have alegislation of Lokayukta.
    a) Second
    b) Third
    c) First
    d) Fourth
    13.
    (1) Former Czech president Vaclav Havel who had been suffering from chronic respiratory problems died on 18 December 2011. Which of the following facts mentioned about him is/are not true?
    (2) He was the tenth and last president of Czechoslovakia (1989–92) and the second President of the Czech Republic (1993–2003)
    (3) He played a seminal role in the Velvet Revolution that ended four decades of repression by a regime which Havel ridiculed as Absurdistan.
    (4) He co-authored the human rights manifesto Charter 77, which drew wide attention in the West.
    (5) As president, he oversaw the country’s transition to democracy and a free-market economy and also the peaceful 1993 breakup into the Czech Republic and Slovakia.
    a) Only 3
    b) Only 1
    c) 1 & 4
    d) Only 4
    14. The enigmatic leader of North Korea Kim who led his nation for 17 years through a devastating famine while frustrating the United States and other global powers with approach to talks on giving up nuclear arms in return for food and other assistanceon died on 17 December 2011 after he suffered a massive heart attack. Name the leader
    a) Kim Jong-il
    b) Kim Il-sung
    c) Kim Jong-un
    d) Kim Jong-chul
    15. Which Controversial film based on the 116-year-old Mullaperiyar dam and directed by Sohan Roy made it to a shortlist for the Oscars under the Best Picture category?(www.naukribuzz.com)
    a) Rio and The Muppets
    b) Undefeated
    c) Project Nim
    d) Dam 999
    16. India and Australia on 16 December 2011 signed an agreement to amend DTAA (Double Taxation Avoidance Agreement). DTAA was signed between India and Australia in__.
    a) 1990
    b) 1991
    c) 1992
    d) 1995
    17. The Indian women’s hockey team defeated Ireland 4-1 win to clinch the bronze medal in the four-nation tournament held in Parana, Argentina in December 2011. Which team won the gold medal?
    a) South Africa
    b) USA
    c) Argentina
    d) Pakistan
    18. Who defeated ace badminton player and World No. 4 Saina Nehwal of India in the women’s singles final of the $500000 BWF World Super Series badminton championship in China on 18 December 2011?
    a) Zhang Ning
    b) Xie Xingfang
    c) Xu Huaiwen
    d) Wang Yihan
    19. Which India striker was on 20 December 2011 voted Player of the Year by the All India Football Federation?
    a) Sunil Chhetri
    b) Savio Medeira
    c) Kyrshan Lyngshing
    d) Babu Mani
    20. Diesel consumption in Delhi declined by a startling 26% in 2010-11 compared to 2009-10. Delhi was however found to have used 2.24% more petrol in the same period. As per the latest Delhi government figures, the consumption of diesel in the city stood at what amount in 2010-2011?(www.naukribuzz.com)
    a) 10.98 lakh metric tonnes
    b) 7.5 lakh metric tonnes
    c) 8.11 lakh metric tonnes
    d) 6 lakh metric tonnes
    21. Fears of continuing economic slowdown, lack of decision making at the centre, rising fiscal deficit combined with not-so-impressive revenue collections upset Dalal Street investors on 20 December 2011. Which of the foolowing facts related to the above statement is/are not true?
    1. Fears of continuing economic slowdown, lack of decision making at the centre, rising fiscal deficit combined with not-so-impressive revenue collections led to a 204 points loss in sensex that ended at 15175
    2. The slide on 20 December 2011 was triggered by FII selling which recorded a net outflow of Rs 600 crore, taking the month’s total net outflow to about Rs 1700 crore.
    3. The combined effect of the market’s slide and the depreciation of the rupee forced India to exit from the select group of countries with a $1 trillion market capitalization
    4. There was not even a single ADR issue in 2011. However, companies raised about $220 million through GDRs (Global Depository Receipts) during 2011
    a) Only 1
    b) 3 & 4
    c) Only 3
    d) Only 2
    22. Credit rating agency Moody’s on 21 December 2011 upgraded the credit rating of the Indian government’s bonds from the speculative to investment grade. Which of the following facts related to the above statement is/are true?
    1. According to a release issued by the Finance Ministry, Moody’s unified India’s local and foreign currency bond ratings at Baa3
    2. Moody’s Investor Service upgraded its local currency rating for Indian government bonds to Baa3 which is speculative grade as compared to the earlier Ba1 which is junk or investment grade.
    3. India’s foreign currency bond ceiling is unchanged at Baa2, and the foreign currency bank deposit ceiling is Baa3. The local currency bond and bank deposit ceilings are unified at A1.
    4. The government’s local currency short-term rating has been changed to P-3 from NP, indicating the government’s ability to repay short-term debts.
    a) Only 2
    b) Only 1
    c) 1 & 3
    d) Only 4
    23. According to official data released here on 22 December 2011, food inflation dropped sharply to an almost four-year low of what per cent during the week ended 10 December indicating an overall easing of prices?
    a) 1.5%
    b) 1.32%
    c) 1.81 %
    d) 2.32%
    24. Which of India’s leading commodity bourses on 20 December 2011 became the world’s fifth-largest commodity futures exchange?(www.naukribuzz.com)
    a) National Multi Commodity Exchange of India
    b) Bharat Diamond Bourse
    c) Multi Commodity Exchange
    d) Bombay Stock Exchange
    25. Ravi Ruia decided on 21 December 2011 to step down as chairman of which of the following London-listed after a trial court admitted a criminal chargesheet filed by the investigating agency, CBI?
    a) Essar Energy
    b) Essar Shipping
    c) Essar Oil
    d) Eaasr Technologies
    26. Which company won the award for Alternative Thinking and Driving Positive Change in the Fleet Owner category at the Mahindra Navistar Transport Excellence Awards 2011 at Hotel Ashok here on 20 December 2011?
    a) Tata Motors
    b) Hero Group
    c) Edu Comp
    d) Agarwal Packers & Movers
    27. Which PSU lender decided to aggressively market its gold loan scheme for farmers to prevent defaults after the agriculture sector witnessed a sharp spike in bad debt in the past one year?
    a) Union Bank(www.naukribuzz.com)
    b) United Bank of India
    c) Industrial Development Bank of India
    d) State Bank of India
    28. Who did the Central Government appoint as Chairman and Managing Director (CMD) of Andhra Bank?
    a) B. A. Prabhakar
    b) O. P. Bhatt
    c) Pratip Chaudhuri
    d) S. Vishvanathan
    29. The directorate general of hydrocarbons (DGH), the technical arm of the oil ministry approved which company’s proposal to commence production from Bhagyam, the second-largest oil field in the Rajasthan block?
    a) Essar Oil
    b) ONGC
    c) Cairn India
    d) Indian Oil
    30. Scientists discovered that the protein__ is responsible for regulating fatty acid oxidation in the liver and is critical for metabolism.
    a) CPT1
    b) CTP1
    c) CTT1
    d) CPT2
    31. British Scientists recently developed a technology to produce pocket TV. Consider the following statements:
    i) Scientists developed a new form of light-emitting crystals, known as quantum dots.
    ii) These tiny crystals are 100000 times smaller than the width of human hair.
    Choose the right option:
    a) Both i and ii are correct.
    b) Only i is correct.
    c) Only ii is correct.
    d) Neither i nor ii is correct.
    32. Scientists developed a hydrogel that regenerate healthy and scar-free tissue on skin damaged by severe burns. Consider the following statements:
    i) The hydrogel helps in formatting of new blood vessels and skin including hair follicles.
    ii) The injured soldiers, fire victims and people with third degree burns can avail of the gel.
    Choose the right optionwww.naukribuzz.com)
    a) Both i and ii are correct.
    b) Only i is correct.
    c) Only ii is correct.
    d) Neither i nor ii is correct.
    33. The Sangita Kalanidhi M.S. Subbulakshmi Award was presented to whom at the inauguration of the 85th annual conference of the Music Academy in Chennai on 15 December 2011?
    a) S.R. Nathan
    b) Trichy Sankaran
    c) Subramania Pillai
    d) Subramaniyam Iyer
    34. The 40th anniversary of vijay diwas was celebrated on which day marking the finest hour of the Indian armed forces when they defeated Pakistan, leading to the creation of Bangladesh in 1971?
    a) 12 December
    b) 15 December
    c) 16 December
    d) 18 December
    35. The Himachal Pradesh Cabinet on 15 December 2011 approved amendment to the state industrial policy. Consider the following statementswww.naukribuzz.com)
    i) The amended industrial policy seeks to promote environmentally sustainable development in the state and encourage cleaner production and adoption.
    ii) Under this policy, disincentive industries will be put on negative list.
    Choose the right option:
    a) Both i and ii are correct.
    b) Only i is correct.
    c) Only ii is correct.
    d) Neither i nor ii is correct.
    36. The Supreme Court of India directed Tamil Nadu to ensure that the water level in the Mullaperiyar dam does not exceed __but declined to entertain Kerala’s plea for reducing the level to__.
    a) 136 feet; 120 feet
    b) 120 feet; 136 feet
    c) 140 feet; 112 feet
    d) 150 feet; 140 feet
    37. A parliamentary committee on 13 December 2011 rejected the proposal to allow what percentage foreign direct investment in the insurance sector?
    a) 51%
    b) 49%
    c) 43%
    d) 29%
    38. According to data from research body All India Organisation of Chemists and Druggists (AIOCD), Indian drugmakers posted a certain per cent month-on-month growth in sales of November 2011 which was the highest in the past 14 months. What was the per cent of sales growth projected for the month?
    a) 23%
    b) 31%
    c) 21%
    d) 43%
    39. The government waived loan of handloom weavers in India to help revive the sector under the scheme of Revival, Reform and Restructuring Package for Handloom Sector. What amount of loan was waived?
    a) Rs 548.35 crore(www.naukribuzz.com)
    b) Rs 420.66 crore
    c) Rs 506.64 crore
    d) Rs 3521 crore
    40. A committee on mutual funds, constituted by SEBI in december 2011 recommended to the regulator’s board to break down the bifurcation within the fee structure known as expense ratio. Which of the following facts are not true with regard to the above statement?
    1. Currently mutual funds are allowed to charge up to 2.25% as expense ratio. fund houses are allowed to accept only 1.25% as asset management charges
    2. Funds with large corpuses currently charge 1.55% as expenses charges
    3. SEBI was suggested to keep overall scheme expenses unchanged at 2.25% for schemes with assets under management not exceeding Rs 400 crore
    4. Expense ratio is more than important in debt schemes where the rate of return is not hig.
    a) 1 & 2
    b) 3 & 4
    c) 1 & 3
    d) Only 2
    e) None of the above
    41. Which player became the first player to win the Orders of Merit on both sides of the Atlantic on 11 December 2011 when he shot a closing 66 to finish third in the Dubai World Championship?
    a) Luke Donald
    b) Alvaro Quiros
    c) Rory McIlroy
    d) Paul Lawrie
    42. Which country defeated Spain 1-0 to win for the 4th time hockey’s Champions Trophy title on 11 December 2011?
    a) Pakistan
    b) New Zealand
    c) Australia
    d) Greece
    43. Name the woman squash player who on 10 December 2011 annexed the elusive women’s title while in the Senior National Squash Championship in Chennai.(www.naukribuzz.com)
    a) Sarah Fitz-Gerald
    b) Dipika Pallikal
    c) Anaka Alankamony
    d) Sushma Pillai
    44.
    (1) The Centre for Development of Telematics (C-DoT) on 5 December 2011 transferred indigenously-developed Gigabit Passive Optical Network (GPON) technology to seven telecom equipment manufacturers. Which of the following facts about the technology is not true?
    (2) The GPON technology is a pivotal component required for broadband connectivity over optical fibre.
    (3) C-DOT indigenously designed and developed GPON technology, which can be used to provide triple play (voice, video and data) through fibre-based networks
    (4) The GPON technology was tested, validated, field-evaluated and made operational in MTNL’s/VSNL’s network in Ajmer (Rajasthan)
    (5) The technology will help fulfil requirements of major national programmes like the National Optical Fibre Network and the State Wide Area Network.
    a) Only 1
    b) Only 3
    c) 1 & 4
    d) Only 4
    45. Bank lending to the priority sector grew at what percentagein October 2011 on an annual basis due to lower offtake by agriculture and MSME segments as well as decline in micro credit?
    a) 10%
    b) 12%
    c) 13.7%
    d) 8.3%
    46. With the inauguration of the first state-of-the-art ATDC-SMART (Skill for Manufacturing Apparels through Research and Training) in Egmore, Chennai, the Ministry of Textiles launched which of the following schemes?
    a) National Technology Mission for Technical Textiles
    b) Integrated Skill Development Scheme
    c) Technology Upgradation Fund Scheme (TUFS) For Textile
    d) Rural Textiles Technology Development Skill
    47. Which bank signed a memorandum of understanding with Life Insurance Corporation of India (LIC) to use the National Electronic Funds Transfer (NEFT) facility to facilitate electronic funds transfer of policy payments to policyholders?
    a) IDBI
    b) Corp Bank
    c) Indian Overseas Bank
    d) Dhanlaxmi Bank
    48. World Aids Day is observed anually on 1 December 2011. What was the theme of World AIDS Day 2011?
    a) Getting to Zero
    b) Stigma and Discrimination
    c) Women & AIDS
    d) Force For Change: World AIDS Campaign With Young People
    49.
    (1) An icon of Indian cinema and evergreen star Dev Anand died at the age of 88 in London on 3 December 2011 (4 December according to IST) after suffering a massive cardiac arrest. Which of the following facts about him is/are not true?
    (2) Dev Anand started his career with Prabhat Films’ Hum Ek Hain (1946) soon after he joined IPTA
    (3) Anand started producing films after the success of Ziddi. He launched his own company Navketan in 1949 which, by 2011, had produced 31 films
    (4) His first colour film, Johny Mera Naam with Waheeda Rehman was based on the novel of the same name by R. K. Narayan
    (5) The Government of India honoured him with the Padma Bhushan in 2001 and the Dadasaheb Phalke Award in 2002
    a) 1 & 4(www.naukribuzz.com)
    b) Only 3
    c) 2 & 4
    d) 1 & 4
    50. The Golden Peacock Award for the Best Film was given to which of the following films at the 42nd International Film Festival of India which came to an end at the Kala Academy in Panaji, Goa on 3 December 2011?
    a) Russian film Elena
    b) an Israeli film Restoration
    c) Columbian Film Porfirio
    d) Malayalam film Adaminte Makan Abu
    Answer
    1. (b) 26. (d)
    2. (a) 27. (d)
    3. (c) 28. (a)
    4. (a) 29. (c)
    5. (b) 30. (a)
    6. (a) 31. (a)
    7. (a) 32. (a)
    8. (b) 33. (b)
    9. (a) 34. (c)
    10. (b) 35. (a)
    11. (a) 36. (a)
    12. (b) 37. (b)
    13. (b) 38. (c)
    14. (a) 39. (d)
    15. (d) 40. (d)
    16. (b) 41. (a)
    17. (c) 42. (c)
    18 (d) 43. (b)
    19. (a) 44. (b)
    20. (c) 45. (a)
    21. (d) 46. (b)
    22. (a) 47. (d)
    23. (c) 48. (a)
    24. (d) 49. (b)
    25. (a) 50. (c)


    Which of the following places was known as a centre of learning in ancient India?
    (1) Nalanda

    (2) Ujjain

    (3) Allahabad

    (4) None of these

    Ans: (1)

    2. Which of the following is not a carbohydrate?
    (1) Wax

    (2) Starch

    (3) Sucrose

    (4) Maltose

    Ans: (1)
    3. Deficiency of which vitamin causes night blindness?
    (1) Vit. B

    (2) Vit. C

    (3) Vit. A

    (4) Vit. E

    Ans: (3)
    4. Who conducts the State Assembly Elections?
    (1) Chief Justice of the High Court concerned.

    (2) Chief Justice of the Supreme Court

    (3) Chief Election Commissioner

    (4) Governor of the State concerned

    Ans: (3)

    5. Infrastructure sector recorded a growth of what per cent in Novemberr 2011 after touching five-year low of 0.3% in October 2011 due to an impressive growth in cement, electricity and refinery products?
    (1) 2.3%

    (2) 3.9%

    (3) 4.6%

    (4) 6.8%

    Ans: (4)
    6. According to the RBI data, India's foreign exchange reserves fell by what amount to $302.1 billion during the week ended 16 December 2011 on account of a fall in foreign currency assets?

    (1) $4.67 billion

    (2) $3.33 billion

    (3) $5 billion

    (4) $5.75 billion

    Ans: (1)

    7. Lok Sabha on 27 December 2011 passed the Lokpal and Lokayukta bill, 2011. Consider the following statements:
    i) The setting up of Lokayuktas by the states would not be mandatory.

    ii) The constitutional amendment bill fell through.

    Choose the right option:

    (1) Both i and ii are correct.

    (2) Only i is correct.

    (3) Only ii is correct.

    (4) Neither i nor ii is correct.

    Ans: (1)

    8. The enigmatic leader of North Korea Kim who led his nation for 17 years through a devastating famine while frustrating the United States and other global powers with approach to talks on giving up nuclear arms in return for food and other assistanceon died on 17 December 2011 after he suffered a massive heart attack. Name the leader

    (1) Kim Jong-il

    (2) Kim Il-sung

    (3) Kim Jong-un

    (4) Kim Jong-chul

    Ans: (1)

    9. Who defeated ace badminton player and World No. 4 Saina Nehwal of India in the women’s singles final of the $500000 BWF World Super Series badminton championship in China on 18 December 2011?
    (1) Zhang Ning

    (2) Xie Xingfang

    (3) Xu Huaiwen

    (4) Wang Yihan

    Ans: (4)
    10. NASA's Kepler mission discovered the first Earth-size planets orbiting a sun-like star outside our solar system. These planets are called ___ and____.
    (1) Kepler-20e; Kepler-20f

    (2) Kepler-20a; Kepler-20b

    (3) Kepler-20c; Kepler-20d

    (4) Kepler-20m; Kepler-20n

    Ans: (1)

+ Reply to Thread

Receive Government Jobs Email Updates:


Quick Reply Any Question?

Similar Threads

  1. Replies: 7
    Last Post: 23rd July 2013, 12:20 PM
  2. Previous year question papers for RBI Assistant exam?
    By rajni_mgkvp in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 3
    Last Post: 10th June 2013, 08:17 AM
  3. RBI previous year question papers of RBI Assistant grade with answer key?
    By Unregistered in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 18
    Last Post: 31st October 2012, 06:20 PM
  4. Replies: 11
    Last Post: 18th June 2012, 04:50 PM
  5. RBI Assistant examination sample papers?
    By Unregistered in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 1
    Last Post: 26th April 2012, 12:49 AM