1. #1
    swap is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    1

    Please tell me difference between it officer and technical officer?

    I have completed B.E.(E&T).I want to know exact role of technical officers (E&T branch) in banks? What type of questions are asked in professional knowledge? Please reply soon.

  2. #2
    Unregistered Guest

    Re: Please tell me difference between it officer and technical officer?

    I AM A MEHANICAL B.TECH STUDENT.BUT I WRONGLY APPLY FOR I.T. OFFICER.WHAT CAN I DO?

  3. #3
    Koushal Singh Kiroula is offline Senior Member
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Kota (Rajasthan)
    Posts
    1,252

    Re: Please tell me difference between it officer and technical officer?

    Quote Originally Posted by swap View Post
    I have completed B.E.(E&T).I want to know exact role of technical officers (E&T branch) in banks? What type of questions are asked in professional knowledge? Please reply soon.



    Electronics & Telecommunication aspirant eligible for both post and there is same in age limit, pay scale etc but posting and designation will be different, IT officer will be posted on Information technology sector but technical officer posting will be in any technical sector



    IBPS Technical Officer Eligibility



    Aspirant must have Degree in one of the following stream:


    Chemical

    Computer Science

    Electrical

    Electronics

    Electronics &Telecommunication

    Engineering in Civil

    Information Technology

    Mechanical

    Metallurgy

    Production

    Textile



    IBPS IT Officer Eligibility



    Aspirant must have Degree in one of the following stream:


    Computer Applications

    Computer Science

    Electronics

    Electronics & Instrumentation

    Electronics & Telecommunications

    Electronics &Communication

    Information Technology




    Age limit:

    For Officers (scale-I): 20-35 years

    For Officers (Scale-II): 21-40 years

  4. #4
    guptasahil77 is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    1

    Re: Please tell me difference between it officer and technical officer?

    What is the difference between An IT officer and Technical officer under specialist officer exam in bank?

  5. #5
    Unregistered Guest

    Re: Please tell me difference between it officer and technical officer?

    please do tell me the difference inthe role played by the IT officer and technical officer in bank?

  6. #6
    Unregistered Guest

    Re: Please tell me difference between it officer and technical officer?

    plz tell me which one is better for E&T engineers IT officers or Technical officers?

  7. #7
    exam1 is offline Senior Member
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    868

    Re: Please tell me difference between it officer and technical officer?

    Technical Officer Job is focused on scientific and technological issues within the bank!
    IT officer give support to the officers related to the connectivity problem, networking, software handling and enhancing IT resources.

    Eligibility of IBPS Technical officer:

    Your age must be between 20 to 35 years.
    You should have degree in Engineering in Civil/Electrical/ Mechanical/ Production / Metallurgy/ Electronics/ Electronics &
    Telecommunication/ Computer Science / Information Technology/ Textile / Chemical etc./ B.Pharm.

    Eligibility Of IBPS IT Officer (Scale-I):

    Your age must be between 20 to 35 years.
    You should have degree in Computer Science/ Computer / Applications/ Information Technology/ / Electronics/ Electronics &
    Telecommunications/ Electronics & Communication/ Electronics & Instrumentation
    OR
    Post Graduate Degree in Electronics / Electronics & Tele Communication / Electronics & Communication / Electronics & Instrumentation / Computer Science/ Information / Technology/ Computer Applications from a recognised University/ Institution
    OR
    Graduate from a recognized university having passed DOEACC ‘B’ level

    Thanks..

  8. #8
    arun wadeyar is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    4

    Re: Please tell me difference between it officer and technical officer?

    An officer is member of armed force or uniformed service who holds a position of authority .Commissioned officer derive authority directly from a sovereign power .A superior officer is a officer with higher rank than another officer.

  9. #9
    PERTHC is offline Senior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    973

    Re: Please tell me difference between it officer and technical officer?

    DIFFERENCE BETWEEN IT & TECHNICAL OFFICER:

    Technical Officer:

    A Technical Officer
    acts as a supervisor, consultant, and in charge of issues pertaining his/her field of technical expertise. For example a Civil Engineer working within Housing Finance division may be required to manage Surveying, Property valuation, Project appraisal, Quantity survey, Estimation and Costing.

    IT officer :

    The officer will be working in the Department of Information technology.They will be manage & operate with various Networks of the Banks.They will also be required to work on the security system,database system,software development, installation, maintenance etc.


    IT Sample Paper for PROFESSIONAL KNOWLEDGE

    1. The ________ states that a foreign key must either match a primary key value in another relation or it must be null.
    (a) entity integrity rule
    (b) referential integrity constraint
    (c) action assertion
    (d) composite attribute
    (e) None of these

    2. An applet ________
    (a) is an interpreted program that runs on the client
    (b) tracks the number of visitors to a Website
    (c) is a compiled program that usually runs on the client
    (d) collects data from visitors to a Website
    (e) None of these


    3. A ________ sometimes called a boot sector virus, executes when a computer boots up because it resides in the boot sector of a floppy disk or the master boot record of a hard disk.
    (a) system virus
    (b) Trojan horse virus
    (c) file virus
    (d) macro virus
    (e) None of these
    4. Which error detection method uses one's complement arithmetic?
    (a) Simply parity check
    (b) Checksum
    (c) Two-dimensional parity check
    (d) CRC
    (e) None of these
    5. A result of a computer virus can NOT lead to ________ .
    (a) Disk Crash
    (b) Mother Board Crash
    (c) Corruption of program
    (d) Deletion of files
    (e) None of these
    6. The network interface card of LAN is related to following layer of OSI Model
    (a) Transport
    (b) Network
    (c) Data Link
    (d) Physical
    (e) All of these
    7. Which of the following does NOT describe a data warehouse?
    (a) Subject-oriented
    (b) Integrated
    (c) Time-variant
    (d) Updateable
    (e) None of these
    8. Which of the following is TRUE ?
    (a) Logical design is software-dependent
    (b) In a distributed database, database is stored in one physical location
    (c) Conceptual design translates the logical design into internal model
    (d) Logical design is software independent
    (e) None of these
    9. A range check ________
    (a) ensures that only the correct data type is entered into a field
    (b) verifies that all required data is present
    (c) determines whether a number is within a specified limit
    (d) tests if the data in two or more associated fields is logical
    (e) None of these
    10. The total set of interlinked hypertext documents worldwide is-
    (a) HTTP
    (b) Browser
    (c) WWW
    (d) B2B
    (e) None of these
    11. With the object-oriented (OO) approach, an object encapsulates, or ________ .a programmer.
    (a) carries out, the details of an object for
    (b) hides, the details of an object from
    (c) reveals, the details of an object to
    (d) extends, the details of an object beyond
    (e) None of these
    12. Every computer connected to an intranet or extranet must have a distinct ________
    (a) firewall
    (b) proxy server
    (c) IP address
    (d) domain name
    (e) None of these
    13. A table of bits in which each row represents the distinct values of a key?
    (a) Join index
    (b) Bitmap index
    (c) B + Tree
    (d) Hierarchical index
    (e) None of these
    14. The degree of detail that should be incorporated into a database depends on what?
    (a) Data integrity
    (b) The type of database
    (c) The user's perspective
    (d) The business practices and policies
    (e) None of these
    15. The ________ converts digital signals to analog signals for the purpose of transmitting data over telephone lines.
    (a) Modem
    (b) Router
    (c) Gateway
    (d) Bridge
    (e) All of these
    16. Before a package can be used in a java program it must be ________ .
    (a) executed
    (b) referenced
    (c) imported
    (d) declared
    (e) None of these
    17. Choose the correct way to indicate that a line in a C++ program is a comment line, that is, a line the will not be executed as an instruction ________ .
    (a) begin the line with a # sign
    (b) begin the line with double slashes (/ /)
    (c) begin and end the line with double hyphens (- _ -)
    (d) indent the line
    (e) None of these
    18. Programming language built into user programs such as Word and Excel are known as ________
    (a) 4GLs
    (b) macro languages
    (c) object-oriented languages
    (d) visual programming languages
    (e) None of these
    19. Firewalls are used to protect against ________ .
    (a) Unauthorized Attacks
    (b) Virus Attacks
    (c) Data Driven Attacks
    (d) Fire Attacks
    (e) All of these
    20. This is a standard way for a Web server to pass a Web user's request to an application program and to receive data back to forward to the user-
    (a) Interrupt request
    (b) Forward DNS lookup
    (c) Data-Link layer
    (d) File Transfer Protocol
    (e) Common gateway interface
    21. Three SQL, DDL, CREATE commands are ________ .
    (a) Schema, Base and Table
    (b) Base, Table and Schema
    (c) Key, Base and Table
    (d) Schema, Table and View
    (e) None of these
    22. Data are ________ in client/server computing.
    (a) never sent to the client machine
    (b) sent in very large sections to save processing time
    (c) sent only upon the client's request
    (d) sent in complete copies for the client to filter and sort
    (e) sent from the client to the server for processing
    23. Which of the following will NOT eliminates the ambiguities of a null value?
    (a) Define the attribute as required
    (b) Define subtypes
    (c) Define each attribute as having an initial value that is recognized as blank
    (d) Define supertypes
    (e) None of these
    24. The ________ directory is mandatory for every disk.
    (a) Root
    (b) Base
    (c) Sub
    (d) Case
    (e) None of these
    25. This is a group of servers that share work and may be able to back each other up if one server fails.
    (a) Channel bank
    (b) Cluster
    (c) Tiger team
    (d) Serverless backup
    (e) Logical unit


    ANSWERS
    1. (a), 2. (c), 3. (e), 4. (b), 5. (b)
    6. (e), 7. (d), 8. (a), 9. (c), 10. (a)
    11. (b), 12. (c), 13. (b), 14. (b), 15. (a)
    16. (c), 17. (b), 18. (d), 19. (a), 20. (e)
    21. (d), 22. (c), 23. (d), 24. (c), 25. (b)

    PROFESSIONAL KNOWLEDGESYLLABUS)

    PROGRAMMING CONCEPTS(Variables,logic operators,control statements,loops)

    Input output irganization:handling multiple devices ,device identification,vertored interrupts,interrupt nesting,simultaneous requests,DMA Buses,I/O interface circuits.

    Networking LAN,WAN,WAN,Wireless networks,Orotocols & standardization,ISO/OSI Reference model,TCP/IP Reference model.Aplication layer protocols :WWW and HTTP,FTP,DNS,SMTP,SNMP,RPC,P2P File sharing ,Domain Name System(DNS)IP datagram format.Multiple access protocols,TDM,FDM,CDMA, Random access protocols :ALOHA,CSMA,CSMA/CD,CSMA/CA. Circuit & Packet switching for LAN ,ethernet switches,virtual LAN.

    Memory Organization:Semi conductor RAM memories,internal organization of memory chips,Static &Dynamic memories,cache memories, virtual memory

    Database Management (relational dataase model,sql commands,
    Logic Design(Number Systems,coneversion between number system,Design concepts of AND,NOT,NAND,XOR,OR,X-NOR)
    OOP Concepts
    Data Structure(List,Tree,Graphs,Stack,Queue)
    Data Transmission;concepts & terminologies used,analog,digital,wireless,data modulation & encoding techniques

    Technologies:HTML,XML,XSL,Java beans,sessions,cookies,e-commerse & SSL.

    Author’s Books for preparation-


    1.R.S.AGRAWAL
    2.T.S.JAIN
    3.R.GUPTA'S
    4.UPKAR PUBLICATION
    5.G.K.PUBLICATION
    6.RAVI CHOPRA
    7.VANDANA THORPE















  10. #10
    Unregistered Guest

    Re: Please tell me difference between it officer and technical officer?

    what are the duties of technical officer in banks???

  11. #11
    Unregistered Guest

    Re: Please tell me difference between it officer and technical officer?

    which is better it officer or technical officer in bank or BE (Information Technology) student

  12. #12
    Unregistered Guest

    Re: Please tell me difference between it officer and technical officer?

    I am BE Information Science.can i eligible for it officer or technical officer.

+ Reply to Thread

Receive Government Jobs Email Updates:


Quick Reply Any Question?

Similar Threads

  1. When is the Junior Technical Officer(BSNL) exam?
    By Unregistered in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 6
    Last Post: 21st August 2013, 10:26 AM
  2. Replies: 7
    Last Post: 8th July 2013, 06:02 PM
  3. Details regarding Technical officer/management Jobs in Delhi/UP region?
    By Unregistered in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 2
    Last Post: 18th November 2011, 03:33 PM
  4. Job details regarding the Technical Officer post in Indian Army?
    By Unregistered in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 5
    Last Post: 22nd October 2011, 09:15 PM