1. #1
    jyotsna10jul@gmail.com is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2013

    Previous years BARC, Prashar Bharti question papers

    sir plz snd a qustion paper of previous 10 year paper of barc for post oces and prashar bharti paper for post junior engineer in electronics..

  2. #2
    PERTHC is offline Senior Member
    Join Date
    Jan 2013

    Re: Previous years BARC, Prashar Bharti question papers


    BARC, Prashar Bharti question papers is here as follows---->

    1. Which of the following is a part of the Central Processing Unit?

    a. Printer

    b. Key board

    c. Mouse

    d. Arithmetic & Logic unit

    e. None of these

    2. CAD stands for

    a. Computer aided design

    b. Computer algorithm for design

    c. Computer application in design

    d. All of the above

    e. None of these

    3. Which of the following printer cannot print graphics?

    a. Ink-jet

    b. Daisy Wheel

    c. Laser

    d. Dot-matrix

    e. None of these

    4. A program written in machine language is called?

    a. Assembler

    b. Object

    c. Computer

    d. Machine

    e. None of these

    5. The father of Modern Computer is

    a. Charles Babbage

    b. Von-nuumann

    c. Danies Ritchel

    d. Blaise Pascal

    e. None of these

    6. The Word FTP stands for

    a. File Translate Protocol

    b. File Transit Protocol

    c. File Transfer protocol

    d. file typing protocol

    e. None of these

    7. The lowest form of Computer language is called

    a. BASIC

    b. FORTRAN

    c. Machine Language

    d. COBOL

    e. None of these

    8. Best Quality graphics is produced by

    a. Dot Matix

    b. Laser Printer

    c. Inkjet Printer

    d. Plotter

    e. None of these

    9. Memory which forgets every thing when you switch off the power is known as

    a. Corrupted

    b. Volatile

    c. Non-Volatile

    d. Non-Corrupted

    e.None of these

    10.The linking of computers with a communication system is called

    a. Networking

    b. Pairing

    c. Interlocking

    d. Assembling

    e. Sharing

    11.The 16 bit Microprocessor means that it has

    a. 16 address lines

    b. 16 Buses

    c. 16 Data lines

    d. 16 routes

    e. None of these

    12. Data going into the computer is called

    a. Output

    b. algorithm

    c. Input

    d. Calculations

    e. flow chart

    13. Which of the following refers to a small, single-site network?

    a. LAN

    b. DSL

    c. RAM

    d. USB

    e. CPU

    14. Microsoft Office is

    a. Shareware

    b.Public domain software

    c. Open-sourse software

    d. A vertical market application

    e. An application suite

    15. How many options does a BINARY choice offer

    a. None of these

    b. One

    c. Two

    d. it depends on the amount of memory on the computer

    e. It depends on the speed of the computer’s processor

    16. A collection of program that controls how your computer system runs and processes information is called

    a. Operating System

    b. Computer

    c. Office

    d. Compiler

    e. Interpreter

    17. Computer connected to a LAN (Local Area Network) can

    a. run faster

    b. go on line

    c. share information and /or share peripheral equipment

    d. E-mail

    e. None of these

    18. Information travels between components on the mother board through

    a. Flash memory

    b. CMOS

    c. Bays

    d. Buses

    e. Peripherals

    19. How are data organized in a spreadsheet?

    a. Lines & spaces

    b. Layers & Planes

    c. Height & Width

    d. Rows & Columns

    e. None

    20. The blinking symbol on the computer screen is called the

    a. mouse

    b. logo

    c. hand

    d. palm

    e. cursor

    21. A fault in a computer program which prevents it from working correctly is known as

    a. Boot

    b. Bug

    c. Biff

    d. Strap

    e. None of these

    22. A self replicating program, similar to a virus which was taken from a 1970s science fiction novel by John Bruner entitled the Shockwave Rider is _________

    a. Bug

    b. Vice

    c. Lice

    d. Worm

    e. None of these

    23. A _______ is a bi-stable electronic circuit that has two stable states.

    a. Multivibrator

    b. Flip-flop

    c. Logic gates

    d. laten

    e. None of these

    24. Unwanted repetitious messages, such as unsolicited bulk e-mail is known as

    a. Spam

    b. Trash

    c. Calibri

    d. Courier

    e. None of these

    25.DOS stands for

    a. Disk Operating System

    b. Disk operating session

    c. Digital Operating System

    d. Digital Open system

    e. None of these

    26. Who is the chief of Miocrosoft

    a. Babbage

    b. Bill Gates

    c. Bill Clinton

    d. Bush

    e. None of these

    27. Which of the following are input devices.

    a. Keyboard

    b. Mouse

    c. Card reader

    d. Scanner

    e. All of these

    28. Examples of output devices are

    a. Screen

    b. Printer

    c. Speaker

    d. All of these

    e. None of these

    29. Which of the following is also known as brain of computer

    a. Control unit

    b. Central Processing unit

    c. Arithmatic and language unit

    d. Monitor

    e. None of these

    30. IBM stands for

    a. Internal Business Management

    b. International Business Management

    c. International Business Machines

    d. Internal Business Machines

    e. None of these

    31.___________ translates and executes program at run time line by line

    a. Compiler

    b. Interpreter

    c. Linker

    d. Loader

    e. None of these

    32. ___________ is an OOP principle

    a. Structured programming

    b. Procedural programming

    c. Inheritance

    d. Linking

    e. None of these

    33. COBOL is widely used in _________ applications

    a. Commercial

    b. Scientific

    c. Space

    d. Mathematical

    e. None of these

    34. RAM stands for

    a. Random origin money

    b. Random only memory

    c. Read only memory

    d. Random access memory

    e. None of these

    35. 1 Byte = ?

    a. 8 bits

    b. 4 bits

    c. 2 bits

    d. 9 bits

    e. None of these

    36. SMPS stands for

    a. Switched mode Power Suply

    b. Start mode power supply

    c. Store mode power supply

    d. Single mode power supply

    e. None of these

    37. The device used to carry digital data on analog lines is called as

    a. Modem

    b. Multiplexer

    c. Modulator

    d. Demodulator

    e. None of these

    38. VDU is also called

    a. Screen

    b. Monitor

    c. Both 1 & 2

    d. printer

    e. None of these

    39. BIOS stands for

    a. Basic Input Output system

    b. Binary Input output system

    c. Basic Input Off system

    d. all the above

    e. None of these

    40. Father of ‘C’ programming languagea. Dennis Ritchie

    b. Prof Jhon Kemeny

    c. Thomas Kurtz

    d. Bill Gates

    e. None of these


    1. (d) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (a)

    6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (a)

    11. (c) 12. (c) 13. (a) 14. (e) 15. (c)

    16. (a) 17. (c) 18. (c) 19. (d) 20. (e)

    21. (b) 22. (d) 23. (b) 24. (a) 25. (a)

    26. (b) 27. (e) 28. (d) 29. (b) 30. (c)

    31. (b) 32. (c) 33. (a) 34. (d) 35. (a)

    36. (a) 37. (a) 38. (c) 39. (a) 40. (a)

+ Reply to Thread

Receive Government Jobs Email Updates:

Quick Reply Any Question?