1. #1
    chintu2002chintu is offline Junior Member
    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    1

    Provide previous 5 years question papers for DSSB Prelims Exam?

    Plz send me last 5 year's solved papers of dssb prelim's exam.

    Thanks & regards

    chintu

  2. #2
    PERTHC is offline Senior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    973

    Re: Provide previous 5 years question papers for DSSB Prelims Exam?

    Hello,

    Question papers for DSSB Prelims Exam are given here as follows---->

    Section:A

    Test of General Awareness, General Intelligence and Reasoning ability
    1. In English alphabet, which will be the eighth letter from the left of the fourth vowel ?
    (A)H
    (B)I
    (C)G
    (D)M

    Ans: A

    2. Find out the missing one
    U, 0, I, ?
    (A)E
    (B)C
    (C)S
    (D)G

    Ans: B

    3. Which will be the next in following series?
    AZY, BYX, CXW, DWV
    (A)EUT
    (B) FUT
    (C)EVU
    (D) GHS

    Ans: C

    4. Find out the next one in following series: BDF, CFI, DHL, EJO
    (A)EIN
    (B) JEN
    (C)CFI
    (D) FLR

    Ans: D

    5. If in a certain code BQMBAY is written as MY MY MY, then how would TAMIL NADU be written?
    (A) TIATIATIA
    (B) ALDALDALD
    (C) MNUMNUMNU
    (D) None of these

    Ans: C

    6. If in a certain symbolic language DOG is written as GOD and FOG is written as GOF, then how would MOB be written?
    (A)NOB
    (B) OBM
    (C)BOM
    (D) DOM
    Ans: C

    7. If in a certain code UMBRELLA is written as 12345678, then how would BEAR be written?
    (A)3684
    (B) 3594
    (C)3584
    (D) 3585

    Ans: C

    Directions– (Q.8-12) In each question, four words are given. Out of these four words, three are related in some way and one is different. Find the different word.
    8.
    (A) Girl
    (B) Boy
    (C) Woman
    (D) Teacher
    Ans: D

    9
    (A) China
    (B) Nepal
    (C)Bhutan
    (D) Kolkata
    Ans : D

    10.
    (A) January—June
    (B) March—September
    (C) June—November
    (D) April-September
    Ans: B
    11.
    (A) Sitar—Pt. Ravishankar
    (B) Tabla—Allahrakha
    (C)Bansuri—Hari Prasad Chaurasia
    (D) Kathakali—Mrinalini

    Ans: D
    12.
    (A) Prison
    (C) Hand-cuffs
    (B) Court
    (D) Uniform
    Ans: D

    13. In which city there is no Metro Rail route?
    (A)Hyderabad
    (B) Ahmedabad
    (C)Kolkata
    (D) Mumbai
    Ans: B

    14. Main occupation of primitive man was?
    (A) Hunting
    (B) Cattle-rearing
    (C) Food-gathering
    (D) Fishing
    Ans: A

    15. In India the land irrigated by canals is
    (A)10%
    (B) 15%
    (C)20%
    (D) 31.6%
    Ans: D

    16.The reason of winter rain in North India is?
    (A) Monsoon
    (B) Storms
    (C) Cyclone
    (D) All
    Ans: C

    17. Air pressure is shown?
    (A) By isobars
    (B) By isotherms
    (C) By isosalines
    (D) By none of these
    Ans: A

    18. Who is the first Woman President of India ?
    (A) Smt. Pratibha Devi Singh Patil
    (B) Srnt. Sonia Gandhi
    (C) Smt. Meira Kumar
    (D) Late (Smt.) Indira Gandhi
    Ans: A

    19. Who gave the slogan of ‘Quit India’?
    (A) Mahatma Gandhi
    (B) J. L. Nehru
    (C) Md. Ali Jinnah
    (D) Subhas Chandra Bose
    Ans: A

    20.The Directive Principles of State Policy’ of Indian Constitution are
    related to?
    (A)Part-III
    (B) Part-IV
    (C)Part-V
    (D) Part-II
    Ans: B

    Section B
    Test of Mathematics
    21. In any parallelogram ABCD, AC= BD. The value of Angle ABC will
    Be?
    (A)30°
    (B) 60°
    (C)90°
    (D) 120°

    Ans: C

    22. What types of angles are they when there are two angles on circumference of a circle by any arc?
    (A) One is two times the other
    (B) One is three times the other
    (C) Equal
    (D) None of the above
    Ans: C

    23. What are the two consecutive numbers when difference of 5
    times of smaller and 4 times of bigger is 3?
    (A) 8, 9
    (B) 7,8
    (C) 6,7
    (D) None of the above

    Ans: B
    24. Diagonal of a square is half of the diagonal of other square. The area of second square with respect to first will be?
    (A) Two times
    (B) Half
    (C) Four times
    (D) Eight times

    Ans: C
    25. The number of sides of a regular polygon, when each angle is 162°, is?
    (A) 10
    (B) 20
    (C) 15
    (D) 25
    Ans: B

    26 Ram finishes a work in 2 days,Hari finishes that work in 4 days. Then work will be finished in how many days when both work simultaneously?
    (A)3/4 day
    (B)4/3 days
    (C)1/3 day
    (D) 3 days

    Ans: B
    27. The numbers 1,2,3,4 1000 are multiplied together. The number of zeros at the end (on the right) of the product must be:
    (A)30
    (B)200
    (C)211
    (D)249
    Ans: D

    28. When a number is divided by 893, the remainder is 193. What will be the remainder when it is divided by 47?
    (A)3
    (B)5
    (C)25
    (D)33

    Ans: B

    29 The sum of the squares of two positive Integers is 100 and the difference of their squares is 28.
    The sum of the numbers is
    (A)12
    (B)13
    (C)14
    (D)15
    Ans: C

    30. Find the odd man out 1,5,14, 30, 50,55,91
    (A)5
    (B) 50
    (C)55
    (D) 91
    Ans: C

    31. Find out wrong number in each sequence—
    582, 605,588,611, 634, 617, 600
    (A)634
    (B) 611
    (C)605
    (D) 600

    Ans: A

    32. A boy was asked to multiply a number by 25. He instead multiplied the number by 52 and got the answer 324 more than the correct answer. The number to be multiplied was?
    (A)12
    (B) 15
    (C)25
    (D) 32

    Ans: A

    33. If 2 tables and 3 chairs cost Rs.3500 and 3 tables and 2 chairs cost Rs. 4000, then how much does a table cost?
    (A) As. 500
    (B) As. 750
    (C) As. 1000
    (D) Rs. 1500
    Ans: C

    34. The sum of first five prime numbers is?
    (A) 11
    (B)18
    (C) 26
    (D)28
    Ans: D

    35. Three numbers are in the ratio1 2 :3 and their H. C. F. is 12.
    The numbers are?
    (A)4,8,12
    (B) 5, 10, 15
    (C) 10, 20,30
    (D) 12,24,36
    Ans: D

    36. Income of a company doubles after every one year. If the initial income was Rs. 4 lakhs, what would be the income after 5 years?
    (A) As. 1 24 crores
    (B) Rs. 1 28 crores
    (C) As. 252 crores
    (D) As. 256 crores
    Ans: B

    37. Water boils at 212° F or 100°C and freeze at 32°F or 0°C. If the temperature of a particular day is 35°C, it is equivalent to?
    (A)85°F
    (B) 90°F
    (C)95°F
    (D) 99°F
    Ans: C

    38. Insert the missing number— 16,33,65,131,261,……..
    (A) 523
    (B) 521
    (C) 613
    (D) 721
    Ans: A

    39. 3251 + 587+ 369— ? = 3007
    (A) 1250
    (B) 1300
    (C) 1375
    (D) 1200
    Ans: D

    40.. A Bazar has an average of 510 people on Sundays and 240 on other days. The average number of people per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is?
    (A) 250
    (C) 280
    (B)276
    (D)285

    Ans: D
    Test of Language English

    41. Choose the correct preposition
    The river flows…….. the bridge.
    (A)below
    (B) under
    (C)into
    (D) to
    Ans: B

    42. Find out the word correctly spelt—
    (A) Accesible
    (B) Accesibel
    (C) Accessible
    (D) Acessible
    Ans: C

    43. Choose the word opposite in meaning to the Bold word to till in the blank
    People often prefer ambiguity to ……..
    (A)clarity
    (B) perversity
    (C) rationality
    (D) certainty

    Ans: D

    44. Pick out the correct synonym to the given word
    OBSCENE
    (A)Objectionable
    (B)Indecent
    (C) Displeasing
    (D)Condemnable

    Ans: B
    45. Pick out the most appropriate word from the given alternatives
    to fill in the blank
    Since one cannot read every book, one should be content
    with making a ………selection
    (A)normal
    (B) standard
    (C)sample
    (D) judicious
    Ans: D

    46. Choose the word opposite in meaning to the given word

    TRANSPARENT
    (A)Coloured
    (B) Childlike
    (C)Opaque
    (D) Imminent
    Ans: C

    47. Out of the four alternatives, choose the one which can be
    substituted for the given words
    A workman who fits and repairs pipes
    (A)Mechanic
    (B) Blacksmith
    (C)Plumber
    (D) Technocrat
    Ans: C

    48. Pick out the most appropriate word from the given alternatives
    To fill in the blank
    In hot weather I like lying in the……….of a tree.
    (A)shadow
    (B)shelter
    (C)protection
    (D) shade

    Ans: D

    49 Choose the alternative which expresses the best meaning of
    The given words

    To give up the ghost
    (A)To die
    (B)To make false appearance
    (C)To terrify others by acting in suspicious manner
    (D)To leave useless pursuits

    Ans: A

    Find Nearest Meaning
    50. Addicted
    (A) wild
    (B)enhanced
    (C) sentenced
    (D) incline
    Ans: D

    51. Bewilder
    (A)Cross
    (B) Seize
    (C)Puzzle
    (D) Annoy

    Ans: C
    52. Destitute
    (A) Sick
    (B) Poor
    (C) thin
    (D) Angry
    Ans: B

    53 Genteel

    (A)Clever
    (B) Polite
    (C)Hopeful
    (D) Lovable

    Ans: B

    54. Camouflage
    (A) Deject
    (B) Disappear
    (C) Drown
    (D) Conceal
    Ans: B

    55. A thing liable to be easily broken
    (A) Breakable
    (B) Ductile
    (C)Brittle
    (D) Delicate

    Ans: C

    56. Animal living on land and in water
    (A) Ambiguous
    (B) Pacify
    (C) Amphibian
    (D) Ambivalend

    Ans: C

    57. One who does not care for literature or and—
    (A) Barbarian
    (B) Philistine
    (C) Primitive
    (D) Literate
    Ans: B

    Find the Correct Spelling
    58. (A) Comitment
    (B) Comittment
    (C) Committment
    (D) Commitment
    Ans: D

    59
    (A) Fulifil
    (B) Fulfil
    (C) Fulfill
    (D) FulIfill
    Ans: A

    60.
    (A) Defendant
    (B) Defendent
    (C) Defandent
    (D) Defandant
    Ans: A

+ Reply to Thread

Receive Government Jobs Email Updates:


Quick Reply Any Question?

Similar Threads

  1. Question papers of DSSB TGT social science?
    By Unregistered in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 3
    Last Post: 21st September 2013, 07:08 PM
  2. Last 5 years sample papers of DSSB TGT social science main exam?
    By Unregistered in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 3
    Last Post: 26th June 2013, 06:47 PM
  3. Replies: 3
    Last Post: 6th February 2013, 09:57 PM
  4. Question papers of DSSB for TGT Mains and prelims Social science?
    By sunita sh in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 1
    Last Post: 15th June 2012, 08:11 AM
  5. Question papers of DSSB TGT Social Science.
    By Unregistered in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 1
    Last Post: 9th May 2012, 09:33 PM