1. #1
    Unregistered Guest

    Question paper and syllabus for the post of Jr. Engineer?

    I need the question paper syllabus for the post of Junior Engineer

  2. #2
    PERTHC is offline Senior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    973

    Re: Question paper and syllabus for the post of Jr. Engineer?

    Hello,

    Syllabus for the post of JR Engineer~~


    General Intelligence & Reasoning

    The syllabus of General Intelligence covers following question on:

    • Analogies
    • Similarities
    • Differences
    • Space visualization
    • Problem solving
    • Analysis
    • Judgment
    • Decision making
    • Visual memory
    • Discrimination
    • Observation
    • Relationship concepts
    • Arithmetical reasoning
    • Verbal and figure classification
    • Arithmetical number series


    General Awareness

    The test will also include questions relating to India and neighboring countries:

    • History
    • Culture
    • Geography
    • Economic Scene
    • General Polity
    • Scientific Research

    General Engineering

    The syllabus of General Engineering covers following sections:


    Civil Engineering
    Electrical Engineering
    Mechanical Engineering
    Structural Engineering


    ~~Questions~~

    1. A parabolic curve introduced between straight and a circular curve or between two branches of a compound curve
    for ease, comfort and safety of movement of trains on curve is called:
    (a) Spur curve (b) Transition curve
    (c) Summit curve (d) Valley curve
    Ans : B
    2. The staggered rails joints are usually provided on:
    (a) Bridge (b) Curves (c) Branching (d) Tangents
    Ans : B
    3. The track capacity can be increased by:
    (a) Faster movement of trains on the track
    (b) By using more powerful engines
    (c) All the above
    (d) None of the above
    Ans : C
    4. The railway station at which a track line meets a main line is called:
    (a) terminal station (b) flag station
    (c) way side station (d) junction station
    Ans : D
    5. The limiting value of super elevation of board gauge in Indian Railways is:
    (a) 16.50 cm (b) 30 cm (c) 15 cm (d) 10 cm
    Ans : A
    6. The chart used for recording the condition of track is known as:
    (a) Rolling chart (b) Track chart
    (c) Hallade chart (d) Vibro chart
    Ans: C
    7. The most common system of signaling in India is the …… system.
    (a) automatic block (b) section clear system
    (c) absolute block (d) pilot guard system
    Ans : C
    8. The feeder gauge …. is commonly used for feeding raw materials to big Government manufacturing concerns as
    well as to private factories such as steel plants, oil refineries, sugar factories etc.
    (a) 0.6096 m (b) 0.792 m (c) 1m (d) 1.676 m
    Ans : A
    9. Which one of the following bolts is not used in rail track:
    (a) Fang bolt (b) Eye bolt (c) Rag bolt (d) Fish bolt
    Ans : B
    10. The gradient which requires one or more additional locomotive for hauling the load over the gradient is called:
    (a) Up-gradient (b) Pusher gradient
    (c) Steep gradient (d) Momentum gradient
    Ans : B
    11. Points and crossings are provided for change of ….on permanent ways.
    (a) gauge (b) direction and gradient
    (c) direction (d) gradient
    Ans : C
    12. In locomotive ‘hunting’ is:
    (a) Movement of locomotive in vertical plane perpendicular to its movement along the track
    (b) Sinuous path taken by engine as against the alignment of the track
    (c) Motion after brakes have been applied
    (d) Combination of A and B above
    Ans : D
    13. The rails which get battered due to action of wheels over the end of the rails are called:
    (a) Hogged rails (b) Roaring rails
    (c) Creep rails (d) Bucking rails
    Ans : A
    14. In broad gauge, the clear horizontal distance between the inner faces of two parallel rails forming the track is:
    (a) 1 m (b) 1.676 m (c) 0.6096 m (d) 0.792 m
    Ans : B
    15. As per Indian standard, the recommended width of ballast section at foot level of rails for broad gauge tracks
    should be:
    (a) 4.38 m (b) 3.35 m (c) 1.83 m (d) 2.25 m
    Ans : B
    16. The minimum length of a passenger platform for broad gauge railway should not be less than:
    (a) 305 m (b) 183 m (c) 495 m (d) 250 m
    Ans : A
    17. Generally the shape of fish plate is:
    (a) elliptical (b) bone shaped (c) circular (d) rectangular
    Ans : B
    18. For wooden sleepers, size of the ballast should be:
    (a) 2.54 cm (b) 10.16 cm (c) 3.8 cm (d) 5.1 cm
    Ans : C
    69. The length of track under the control of a Ganger is:
    (a) 10 to 15 Km (b) 5 to 6 KM
    (c) 3 to 5 KM (d) 1 to 2 KM
    Ans : B
    20. The maximum rising gradient which is provided keeping the power of locomotive in view, is called
    (a) Momentum gradient (b) Pusher gradient
    (c) Down gradient (d) Ruling gradient
    Ans : D
    21. The latest system of signaling introduced is:
    (a) C.T.C. system (b) pilot guard system
    (c) section clear system (d) automatic block system
    Ans : A
    22. Detonating signals are used:
    (a) for noisy engines
    (b) during foggy and cloudy weather
    (c) for deaf drivers
    (d) not now, were in use in nineteenth century only
    Ans : B
    23. The number of fish bolts used for joining the rails with the help of fish plates, is generally:
    (a) 4 (b) 8 (c) 2 (d) 6
    Ans : A
    24. The Railways provided underground at a depth of about 18 m or more are called:
    (a) Mono railway (b) Underground railway
    (c) Railway (d) Tube railway
    Ans : D
    25. The art of providing an outward slope of …. to the treads of wheels of rolling stock is known as coning of wheels.
    (a) 1 in 30 (b) 1 in 10 (c) 1 in 4 (d) 1 in 20
    Ans : D
    26. The process of connecting a track length by an electric circuit is known as track circuiting and the sleepers which
    are suitable for it are:
    (a) cast iron sleepers (b) steel sleepers
    (c) wooden sleepers (d) all above are suitable
    Ans : C
    27. The movable tapered end of the tongue rail is known as:
    (a) heel of switch (b) toe of switch
    (c) stretcher bar (d) throw of switch
    Ans : B
    28. The yard where trains and other loads are received, sorted out, trains formed and dispatched onwards are known
    as:
    (a) locomotive yard (b) goods yard
    (c) marshalling yard (d) station yard
    Ans : C
    29. Wider gauge permits:
    (a) sleeper gradients (b) low axle load
    (c) higher operating speeds (d) sharp curves
    Ans : C
    30. Which one of the following is expected to have shorter life?
    (a) Steam engine (b) Diesel engine
    (c) Electric engine (d) Shunting engine
    And : B
    31. The movable end of the tapered rail, by means of which the flanged wheels of the train are diverted from one track
    to another is known as:
    (a) Toe (b) Stud (c) Heel (d) Flare
    Ans : A
    32. The creep in rails is measured in:
    (a) cm/kg (b) cm (c) Kg/cm (d) kg cm
    Ans : B
    33. When a rail loses its weight by 5%, it should be renewed and the old one can be used on unimportant tracks, but
    the rails which have lost their weight by more than …., should not be used on any track under any circumstances.
    (a) 8% (b) 33.3% (c) 10% (d) 20%
    Ans : C
    34. In railways, super elevation is provided to:
    (a) facilitate drainage
    (b) counteract the centrifugal push
    (c) counteract the centripetal pull
    (d) have all the effects mentioned above
    Ans : B
    35. The additional track connected to main line at both of its ends is called:
    (a) running line (b) loop line
    (c) main line (d) none are correct
    Ans : B
    36. The rails which help in channelizing the wheels in their proper routes are known as:
    (a) Guard rails (b) Wing rails? (c) Check rails (d) Lead rails
    Ans : B
    37. The shape of wheels of rolling stock is:
    (a) Tapered with flange on outside
    (b) Parallel with flange on inside
    (c) Tapered with flange on inside
    (d) Parallel with flange on outside
    Ans : C
    38. The maximum gradient for broad gauge in station yards in Indian Railways is:
    (a) 1 in 100 (b) 1 in 1000 (c) 1in 200 (d) 1 in 400
    Ans : D
    39. The force which resists the forward movement and speed of train is called:
    (a) Track modulus (b) Hauling resistance
    (c) friction (d) Tractive resistance
    Ans : D
    4. The tractive resistance of the route in railways as compared to roadways will be:
    (a) same (b) more (c) low (d) not comparable
    Ans : C
    41. Sand is used as ballast incase of:
    (a) steel sleepers
    (b) wooden sleepers
    (c) reinforced concrete sleepers
    (d) cast iron sleepers
    Ans : D
    42. Arm type fixed signals, fitted on a vertical post fixed at the side of a track, are called:
    (a) Warner signals (b) Starter signals
    (c) Semaphore signals (d) Cab signals
    Ans : C
    43. The Railway provided just below the ground level are called:
    (a) Tube railway (b) Underground railway
    (c) Mono railway (d) Railway
    Ans : B
    44. When a railway line crosses a valley, a ridge like structure consisting of a series of piers, piles or trestles on which
    steel girders are placed and which is constructed usually for small spans is known as:
    (a) Bridge (b) Tunnel (c) Viaduct (d) Aqueduct
    Ans : C
    45. Creeping of rails will be reduced by using:
    (a) Bearing plates (b) Spikes (c) Chairs (d) Anchors
    Ans : D
    46. The railway track from which a train is to be diverted is called:
    (a) branch track (b) points and crossing
    (c) main or through track (d) all above
    Ans : C
    47. An expansion gap of …. is usually kept between the adjoining rail ends to allow for expansion of rail, due to
    variation in temperature.
    (a) 1 to 3 mm (b) 10 to 15 mm
    (c) 6 to 8 mm (d) 3 to 5 mm
    Ans : C
    48. Generally the weight/metre of the rails used in broad gauge is:
    (a) 55 kg (b) 45 kg (c) 35 kg (d) 65 kg
    Ans : A
    49. A dynamometer car is used for:
    (a) Tourists (b) Dinning facilities
    (c) Inspection of administrative officers
    (d) Recording the condition of track
    Ans : D
    50. Which of the following is not a part of rail engine?
    (a) Tender (b) Stream turbine (c) Boiler (d) Fire box
    Ans : B

+ Reply to Thread

Receive Government Jobs Email Updates:


Quick Reply Any Question?

Similar Threads

  1. Replies: 55
    Last Post: 6th August 2013, 06:41 PM
  2. Replies: 45
    Last Post: 11th September 2012, 08:10 PM
  3. Replies: 10
    Last Post: 1st September 2012, 10:07 AM
  4. Replies: 2
    Last Post: 24th May 2012, 02:09 PM