1. #1
    Unregistered Guest

    Sample question papers for ESIC Social Security Officer?

    Can you forward me a sample question paper/previous years question papers of ESIC social security officer recruitment exam

  2. #2
    PERTHC is offline Senior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    973

    Re: Sample question papers for ESIC Social Security Officer?

    Hello,
    >>Sample question papers for ESIC Social Security Officer>>


    Directions (Q.1-25) what will come in place of the question mark (?) in the following questions?
    1. 215.5 x 21? = 2112
    (a) 2.18
    (b) -17.5
    (c) 6.5
    (d) 5.5
    2. 1822691=?
    (a) 52
    (b) 25
    (c) 65
    (d) 39
    3. 7100-? +4125= 7225
    (a) 7226
    (b) 5000
    (c) 7000
    (d) 1000
    4. 1\frac{1}{4} \times 2\frac{1}{5} \times 1\frac{1}{2} \times 1\frac{1}{2} = ?
    (a) 4
    (b) 1
    (c) 2
    (d) 3
    (e) None of these
    5. 10.0001+9.9999-8.9995 =?
    (a) 10.9995
    (b) 9.0005
    (c) 11.0001
    (d) 11.0001
    (e) None of these
    6. \frac{2}{9}
    of \frac{{27}}{{32}}
    of 256 = ?
    (a) 16
    (b) 32
    (c) 64
    (d) 48
    (e) None of these
    7. 14702114=?
    (a) 7
    (b) 15
    (c) 10
    (d) 14
    (e) None of these
    8. 152\times 3\frac{2}{{19}} \times \frac{1}{{59}} = ?
    (a) 19
    (b) 7
    (c) 18
    (d) 8
    (e) None of these
    9. 64\times \sqrt ? = 576
    (a) 81
    (b) 49
    (c) 64
    (d) 16
    (e) None of these
    10. 801.75-93.25\times 8 = ?
    (a) 5668
    (b) 56.75
    (c) 566.8
    (d) 55.25
    (e) None of these
    11. 350% of ? = 700
    (a) 2
    (b) 100
    (c) 350
    (d) 200
    (e) None of these
    12. 30.25 \times 8.05 = ?
    (a) 240.5124
    (b) 243.5025
    (c) 243.5125
    (d) 240.5025
    (e) None of these
    13. 6\frac{1}{3} + 2\frac{2}{3} + 4\frac{1}{6} = ?
    (a) 13
    (b) 13\frac{1}{6}
    (c) 12\frac{5}{6}
    (d) 13\frac{1}{3}
    (e) None of these
    14. 83293-7946-150 = ?
    (a) 3683
    (b) 73847
    (c) 75197
    (d) 75097
    (e) None of these
    15. 10% of 25% of 800 = ?
    (a) 20
    (b) 2
    (c) 40
    (d) 4
    (e) None of these
    16. \frac{{\sqrt {36} \times 3 - 5 \times 7}}{{ - 4 \times \sqrt {289} }} = ?
    (a) \frac{1}{2}
    (b) \frac{1}{8}
    (c) \frac{3}{4}
    (d) 1
    (e) None of these
    17. 57.75 7 = ?% of 20
    (a) 35.25
    (b) 40.25
    (c) 42.25
    (d) 41.25
    (e) None of these
    18. 42 \times 18 - {14^2} = ?
    (a) 568
    (b) 676
    (c) 576
    (d) 560
    (e) None of these
    19. 19.30 x 1.7 +13.46 = ?
    (a) 46.72
    (b) 46.27
    (c) 292.588
    (d) 46.77
    (e) None of these
    20. 5625 75 + \sqrt ?
    = ?
    (a) 441
    (b) 400
    (c) 361
    (d) 484
    (e) None of these
    21. 25% of 980 + ?% of 355 = 529
    (a) 80
    (b) 65
    (c) 70
    (d) 75
    (e) None of these
    22. {18^2} \div 81 \times 27 = ?
    (a) 81
    (b) 54
    (c) 108
    (d) 162
    (e) None of these
    23. 2\frac{2}{3} \times 4\frac{5}{6} + ? = 14
    (a) 2\frac{1}{3}
    (b) 1\frac{1}{6}
    (c) 2\frac{1}{9}
    (d) 1\frac{1}{9}
    (e) None of these
    24. 33\frac{1}{3}
    % of 1260 + 80% of 755 = ?
    (a) 976
    (b) 1024
    (c) 1048
    (d) 952
    (e) None of these
    25.
    (0.25)2 + (0.15)2 = ?
    (a) 0.0085
    (b) 0.8
    (c) 0.085
    (d) 0.625
    (e) None of these
    26. The amount of simple interest accrued on a principal amount of Rs. 25,000 in 7 years is Rs. 21,000. What is the rate of interest p.c.p.a.?
    (a) 15
    (b) 10
    (c) 18
    (d) 20
    (e) None of these
    27. Inlet 1 and 2 together can fill a tank in 18 hours. Inlet 2 can fill the tank on its own in 24 hours. In how many hours can inlet 1 alone fill the tank?
    (a) 48 hrs.
    (b) 72 hrs.
    (c) 60 hrs.
    (d) 84 hrs.
    (e) None of these
    28. What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
    1\frac{1}{3}
    , 3, 4\frac{2}{3}
    ,?, 8
    (a) 6\frac{2}{3}
    (b) 7\frac{1}{3}
    (c) 6\frac{1}{3}
    (d) 5\frac{2}{3}
    (e) None of these
    29. If the length of a rectangular field is 48 meters more than its breadth and the perimeter of the field is 800 meters, what is the area of the field in square meters?
    (a) 39424
    (b) 40000
    (c) 31376
    (d) Cannot be determined
    (e) None of these
    30. If the numerator and denominator of a fraction are increased by 33\frac{1}{3}
    % and 66\frac{2}{3}
    % respectively, the fraction becomes \frac{{36}}{{35}}
    , what was the original fraction?
    (a) \frac{{21}}{{27}}
    (b) \frac{{28}}{{27}}
    (c) \frac{{27}}{{14}}
    (d) \frac{{22}}{7}
    (e) None of these
    31. In a class of 72 children, children are seated in rows and columns in such a way that the number of children in each row is 12.5% more than the number of children in each column. How many children are these in each row?
    (a) 8
    (b) 9
    (c) 12
    (d) 18
    (e) None of these
    32. In the following number series, only one number is wrong. Find out that wrong number.
    1, 2, 2, 4, 8, 64, 256
    (a) 4
    (b) 8
    (c) 64
    (d) 256
    (e) None of these
    33. The perimeter of a square and a rectangle is the same. If the rectangle is 12 cms. by 10 cms., then by what percentage is the area of square more than that of the rectangle?
    (a) 1
    (b) 1\frac{1}{6}
    (c) 1\frac{1}{3}
    (d) \frac{2}{3}
    (e) None of these
    34. What will be the compound interest earned on an amount of Rs. 8,000 @20% p.a. in two years?
    (a) Rs. 10,520
    (b) Rs. 11,240
    (c) Rs. 10,360
    (d) Rs. 11,080
    (e) None of these
    35. Mr. Ahuja gave 30% of his money to his wife, half of the remaining to his daughter and the rest was to distributed among his five sons equally. If each son received Rs.14,000, what was the total amount he had?
    (a) Rs. 2, 00,000
    (b) Rs. 10,000
    (c) Rs. 1,75,000
    (d) Cannot be determined
    (e) None of these
    36. If the following fractions are arranged in the ascending order of their values, which one will be the fourth from the top?
    \frac{8}{9},\frac{9}{{12}},\frac{7}{8},\frac{5}{6} ,\frac{{17}}{{20}}
    (a) \frac{8}{9}
    (b) \frac{{17}}{{20}}
    (c) \frac{5}{6}
    (d) \frac{7}{8}
    (e) \frac{9}{{12}}
    37. How much time will a 270 meter long train running at a speed of 360 meters per second take to cross a platform of equal length?
    (a) 1.5 seconds
    (b) 1.2 seconds
    (c) 1.8 seconds
    (d) 2.1 seconds
    (e) None of these
    38. First class train fare from Banglore to Hyderabad is Rs. 7,415 and Second class train fare for the same is Rs. 5,932. What is the ratio of Second class to First class fare?
    (a) 5 : 16
    (b) 4 : 33
    (c) 4 : 5
    (d) 5 : 41
    (e) None of these
    39. What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
    16, 24, 12, ?, 9, 13.5
    (a) 15
    (b) 16
    (c) 21
    (d) 18
    (e) None of these
    40. If the remainder obtained by subtracting a number from its own square is 4 times the number, what is the number?
    (a) 4
    (b) 3
    (c) 6
    (d) 7
    (e) None of these
    41. The sum of ages of members (children and their parents) of a family is 360 years. If the sum of the ages of the children in the family is 240 years, what is the ratio of the ages of the husband to the wife?
    (a) 3 : 2
    (b) 2 : 3
    (c) 1 : 2
    (d) Cannot be determined
    (e) None of these
    42. When a person distributed sweets among a gathering of people, each person got 7 sweets and 14 sweets remained undistributed. If two more people had joined the gathering, no sweet would have remained undistributed. How many people had gathered?
    (a) 70
    (b) 56
    (c) 63
    (d) Cannot be determined
    (e) None of these
    43. If 4x + 6y = 32 and 4x 2y = 4, then what is the value of 8y?
    (a) 36
    (b) 30
    (c) 24
    (d) 42
    (e) None of these
    44. What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following equation?
    239.99 8.0001 x 9.99 = ?
    (a) 240
    (b) 300
    (c) 360
    (d) 480
    (e) 420
    45. In the following number series only one number is wrong. Find out that wrong number.
    8, 13, 21, 32, 47, 63, 83
    (a) 21
    (b) 63
    (c) 32
    (d) 83
    (e) 47
    46. What is the circumference in centimeters of a circle whose are is 49\pi
    square centimeters?
    (a) 28\pi
    (b) 14\pi
    (c) 7\pi
    (d) 21\pi
    (e) None of these
    47. The average of eight numbers taken together is 12. Two of these numbers are 0 and the remaining numbers are equal. What is the value of the non-zero number?
    (a) 16
    (b) 12
    (c) 6
    (d) 18
    (e) None of these
    48. A Compact Disc Player when sold for Rs. 13,600, incurred a loss of 15%. At what price should it have been be sold to make a profit of 35% on the cost?
    (a) Rs. 5,600
    (b) Rs. 21,600
    (c) Rs. 20,400
    (d) Rs. 4,800
    (e) None of these
    49. What will be the cost of tiling the floor @ Rs. 38 per square meter, if the hall is of a square shape and has a perimeter of 400 meters?
    (a) 19,000
    (b) 57,000
    (c) 38,000
    (d) 9,500
    (e) None of these
    50. London time is five and a half hours behind Delhi time. What time is it in London if it is 02:35 in Delhi?
    (a) 21:05
    (b) 08:05
    (c) 21:35
    (d) 07:05
    (e) None of these
    Answers
    1. (c), 2. (a), 3. (b), 4. (e), 5. (c), 6. (d), 7. (b), 8. (d), 9. (a), 10. (e)
    11. (d), 12. (c) , 13. (b), 14. (c), 15. (a), 16. (e), 17. (d), 18. (d), 19. (b), 20. (a)
    21. (a), 22. (c), 23. (d), 24. (b), 25. (c), 26. (e), 27. (b), 28. (c), 29. (a), 30. (e)
    31. (b), 32. (c), 33. (e), 34. (e), 35. (a), 36. (c), 37. (a), 38. (c), 39. (d), 40. (e)
    41. (d), 42. (d), 43. (e), 44. (b), 45. (e), 46. (b), 47. (a), 48. (b), 49. (e), 50. (b)

+ Reply to Thread

Quick Reply Any Question?

Similar Threads

  1. Replies: 0
    Last Post: 15th December 2012, 08:03 PM
  2. Replies: 2
    Last Post: 29th May 2012, 07:53 PM