1. #1
    Unregistered Guest

    Sample question papers for Recruitment of Assistant Engineer?

    sir i need sample papers for for kpcl exam it is based on mechanical field

  2. #2
    PERTHC is offline Senior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    973

    Re: Sample question papers for Recruitment of Assistant Engineer?

    Hello,
    Sample question papers for Recruitment of Assistant Engineer of KPCL==>


    The chronological order of strokes in a four stroke petrol engine is:
    1] Suction stroke, working stroke, compression stroke and exhaust stroke.
    2] Suction stroke, compression stroke, working stroke and exhaust stroke.
    3] Compression stroke, working stroke, suction stroke and exhaust stroke.
    4] Compression stroke, suction stroke, working stroke and exhaust stroke.
    The enthalpy of steam is defined as:
    1] Difference of internal energy and product of pressure and volume.
    2] Product of internal energy and pressure.
    3] Sum of internal energy and product of pressure and volume.
    4] Amount of heat change divided by the absolute temperature.
    Which of the following operations can be performed using a drilling machine?
    A. Reaming B. Countersinking C. Spot Facing D.
    Thread tapping
    1] Only A, B and D 2] Only B, C and D 3] Only A, B and C 4] All of
    these
    Which of the following are the advantages of impulse turbine over reaction turbines?
    A. Occupies less space per unit power.
    B. Compounding is not necessary for speed reduction as the rotor speeds are usually low.
    C. Suitable for high power generation.
    1] B and C only 2] A only 3] C only 4] A and C only
    Maximum power transfer through line V1= 110 kv, V2= 100kv, X=22 ohm is
    a 500 MW
    b 500 KW
    c 250 MW
    d 250 KW
    Ans: 500 MW
    Q.Which type of power plant requires maximum expenditure
    a Hydel power plants
    b Nuclear power plants
    c Thermal power plants
    d Gas based power plants
    Q.Base load of a power station stands for
    a 2-4 hours/day
    b 4-8 hours/day
    c 8-12 hours/day
    d 12-24hours/day
    Ans: 12-24hours/day
    Q.A wire is placed on the top of a transmission line to protect from
    a surge high voltage
    b Direct lightning strocks
    c indirect lightnin strocks
    d Switching over voltages
    Ans: Direct lightning strocks
    Q.A wire is placed on the top of a transmission line acts as
    a acts as a phase wire
    b acts as neutral
    c acts as a transmission wire
    d acts as ground wire
    Which of the following can be magnified by magnetic amplifier
    (a) voltage
    (b) current
    (c) power
    (d) none of above
    The inductance is not used in lag network because of
    (a) big size
    b) time delay and hysteresis losses
    (c) high reactance
    (d) none of these
    Saturation in a stable control system can cause
    (a) conditional stability
    (b) over damping
    (c) low level oscillations
    (d) high level oscillations
    Excessive noise in control systems can cause
    a) reduction in bandwidth
    (b) reduction in gain
    (c) saturation in amplifying stages
    (d) oscillations
    The type-0 system has
    (a) net pole at the origin
    (b) no pole at the origin
    (c) simple at one origin
    (d) two poles at the origin
    In control systems, excessive bandwidth should be avoided because
    (a) noise is proportional to bandwidth
    (b) it leads to low relative stability
    (c) it leads to slow speed of response (d) none of these
    In most systems, an increase in gain leads to
    (a) larger damping ratio
    (b) smaller damping ratio
    (c) constant damping ratio
    (d) none of theseA step function is applied to the input of a system and output is of the form y = t, the system is
    (a) stable
    (b) unstable
    (c) not necessarily stable
    (d) conditionally stable
    The function of the safety resistor in ohm meter is to
    (a) limit the current in the coil
    (b) increase the voltage drop across the coil
    (c) increase the current in the coil
    (d) protect the battery
    Which of the following instruments is free from hysteresis and eddy current losses?
    (a) M.l. instrument
    (b) electrostatic instrument
    (c) electrodynamometer type instrument
    (d)all of these
    The dielectric loss of a capacitance can be measured by
    (a) Wien bridge
    (b) Owen bridge
    (c) Schering bridge
    (d) Maxwell bridge
    Reed frequency meter is essentially a
    (a) recording system
    (b) deflection measuring system
    (c) vibration measuring system
    (d) oscillatory measuring system
    In measurements made using a Q meter, high impedance elements should preferably be connected in
    (a) star
    (b) delta
    (c) series
    (d) parallel
    A digital voltmeter measures
    (a) peak value
    (b) peak-to-peak value
    (c) rms value
    (d) average value
    1. Pick out the one which does not belong to majority of items i.e; the odd thing
    a. Leaf spring suspension
    b. Coil spring suspension
    d. Air suspension
    Ans : A
    2. Which of the following factors is not related to the effect of independent front suspension
    a. Reducing the unsprung masses
    b. Reducing tyre wear
    d. Elimination of gyroscopic couples
    Ans : D
    3. The main function of the suspension system is best described as
    a. Reducing the body movement
    b. Reducing the accelerations to which the body is subjected
    Ans : A
    4. Helper springs are usually used
    a. In heavy vehicles in suspension system to obtain a two stage spring rate
    b. In vehicles to improve the load capacity of suspension system
    d. To stiffen the suspension
    Ans : A
    5. Parts of the brake system include brake-shoes and
    a. Master brake cylinder
    b. Engine cylinders
    Ans : C
    6. In the power steering assembly having four valves, two distribution and two reaction during neutral, or straight- ahead driving, all four valves are
    a. Fully closed
    b. Partly open
    Ans : C
    7. As the steering wheel is turned a worm gear on steering shaft causes the end of the .. to swing toward one side or the other of the car
    a. King pin
    b. Steering gear
    Ans : C
    8. On the coaxial steering gear, the gear housing is lubricated
    a. From the hydraulic system
    b. From the worm housing
    Ans : A
    9. Turning the adjustment screw to make the over centre adjustment causes
    a. End-wise movement of the ball nut
    b. End-wise movement of the Pitman shaft
    d. End-wise movement of steering shaft
    Ans : A
    10. Air resistance to a car at 20 km/hr is R .The air resistance at 40 km/hr would be
    a. R
    b. 2R
    d. R2
    Ans : C
    11. Which one of the following is not a part of the chassis
    a. Wheels
    b. Front axle
    d. Passenger seats
    Ans : D
    12. In the linkage type of power steering system, the piston rod is attached at one end to
    a. A tie rod
    b. A connecting rod
    Ans : B
    13. In the linkage type of power steering system, the swinging end of the pitman arm actuates
    a. A spool valve
    b. A tie rod
    d. An idler lever
    Ans : B
    14. In the constant control power steering unit the spool valve is moved by
    a. A pivot lever
    b. A valve rotor
    Ans : B
    15. In the coaxial power steering unit, the spool valve
    a. Rotates
    b. Moves end-wise
    Ans : A
    16. In the Saginaw rotary valve unit, rotation of the valve spool from the neutral position results in application of hydraulic oil pressure from the oil pump to one or the other and of the
    a. Pitman arm
    b. Connecting rod
    d. Disc clutch
    Ans : C
    17. In the Saginaw in line unit, end-wise movement of the valve spool is caused by reaction between the
    a. Worm and ball nut
    b. Piston and valve
    Ans : B
    18. In the Saginaw in line power steering unit, the valve spool is centered in neutral by
    a. Centering springs
    b. Oil pressure
    d. Torsion bar
    Ans : D
    19. Three types of oil pumps used in power steering system are vane, roller and
    a. Shoe
    b. Slipper
    Ans : C
    20. The two basic types of power steering system are
    a. Integral and valve
    b. Booster and power
    Ans : C
    21. In the steering gear of the linkage connecting to the wheel, steering knuckle, a gear sector, stud or toothed roller is meshed with
    a. A worm
    b. A ball bearing
    Ans : A
    22. The steering gear is a device for converting the rotary motion of the steering wheel into
    a. To and fro movement
    b. Up and down movement
    Ans : A
    23. In the steering gear, a gear sector or toothed roller is meshed with
    a. A Worm
    b. A ball bearing
    d. Steering wheel
    Ans : A
    24. The only time the steering wheel requires replacement would be
    a. Wheel bearing replacement
    b. An accident
    Ans : B
    25. As the steering wheel is turned a worm gear on the steering shaft causes the movement of the
    a. King pin
    b. Steering gear

+ Reply to Thread

Receive Government Jobs Email Updates:


Quick Reply Any Question?

Similar Threads

  1. Sample and last year question papers for Senior Section Engineer(Mechanical)?
    By Unregistered in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 8
    Last Post: 26th August 2013, 11:40 AM
  2. Replies: 0
    Last Post: 23rd July 2013, 11:24 PM
  3. Replies: 0
    Last Post: 29th January 2013, 11:14 AM
  4. Question papers of Junior engineer Civil Railway recruitment board?
    By Unregistered in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 6
    Last Post: 4th December 2012, 09:22 PM
  5. Sample question papers of Junior Engineer for Mechanical branch?
    By nikhilparakkat in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 1
    Last Post: 2nd September 2012, 08:19 PM