1. #1
    Unregistered Guest

    Upsc appfc exam

    Kindly provide sample papers for upsc appfc exam and also suggest book for thai exam

  2. #2
    anamikagovindrao is offline Senior Member
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    215

    Re: Upsc appfc exam

    This is not sample paper but previous year paper so you may have an idea about the pattern of paper

    PART A GENERAL ENGLISH

    Directions (Qs 1 to 4 ) : In each of these questions,
    you find a sentence, part of which is underlined. You may
    also find only a group of words which is underlined. For
    the underlined part, four words/phrases are listed below
    the sentence. Choose the word/phrase nearest in meaning to
    the underlined part.
    1. I rather like the quaint little house at end of the
    street.
    (a) Old
    (b) Quiet
    (c) Unusual
    (d) Haunted
    Ans: ( a ) Old

    2. If she continues to spend her time in such a
    frivolous manner, she will fail in her examinations.
    (a) Frightful
    (b) Leisurely
    (c) Non-serious
    (d) Calculated
    Ans: ( c ) Non-serious

    3. Sanguine as he is in his attitude to life and its
    problems, he cannot but be noticed wherever he goes.
    (a) Optimistic
    (b) Enthusiastic
    (c) Realistic
    (d) Dispassionate
    Ans: ( a ) Optimistic

    4. One?s remonstration against social ills has to be
    consistent to be fruitful.
    (a) Outrage
    (b) Demonstration
    (c) Protest
    (d) Criticism
    Ans: ( c ) Protest

    ANTONYMS
    Directions (Qs. 5 to 7) : in this section, each item
    consists of a word or a phrase which is underlined in the
    sentence given. It is followed by four words or phrases.
    Select the word or phrase which is closet to the opposite
    in meaning of the underlined word or phrase.
    5. The advice rendered to him sounded to be quite
    sagacious.
    (a) Stupid
    (b) Shallow
    (c) Impracticable
    (d) Insincere
    Ans: ( a ) Stupid

    6. The Indian cultural fair was held at Rome in a
    grandiose manner.
    (a) Unobtrusive
    (b) Unimposing
    (c) Unimpressive
    (d) Simple
    Ans: ( c ) Unimpressive

    7. His voice sounded haughty when I spoke to him over
    the telephone.
    (a) Pleasant
    (b) Humble
    (c) Soft
    (d) Cheerful
    Ans: ( a ) Pleasant

    COMPREHENSION
    Directions (Qs. 8 to 12) : in this section, you have
    one short passage. Below the passage you will find several
    questions based on the passage. First, read passage to
    answer these questions based on it.
    PASSAGE
    When you buy a car, examine carefully the important
    features of the model you are considering. Many a buyer
    of the latest models has got into trouble by buying a car
    too broad or too long for his garage. Furthermore, a long
    car is much harder to manoeuvre in traffic and much more
    difficult to park. Another feature is the comfort
    afforded. Are the seats nice and durably upholstered? Is
    there enough glass area to give the driver a good view in
    all directions, particularly to the rear? It should be
    remembered that the heavier and more powerful a car is, the
    more expensive it will be to operate. High powered motors
    require expensive high-octane petrol. The greater weight
    means greater tyre wear and enlarged brakes. The old
    cliché is still true; it is not initial cost but the upkeep
    which matters I!
    8. According to this passage, the two factors that the
    buyer of a new car should keep in mind are
    (a) Its price and size
    (b) Its model and upholstery
    (c) Its size and the comfort it offers
    (d) Its upholstery and glass area
    Ans: ( c ) Its size and the comfort it offers

    9. The size of the car should be in accordance with
    (a) The money one can afford to pay
    (b) The size of the garage the buyer has
    (c) The width of the road where the buyer lives
    (d) The volume of traffic on the road
    Ans: ( b ) The size of the garage the buyer has

    10. The writer favours a car with a wide glass area so
    that the driver can
    (a) enjoy the scene outside while driving
    (b) have a good view of the rear
    (c) roll down the glasspanes to get enough
    fresh air
    (d) display his beautiful upholstery with pride
    Ans: ( b ) have a good view of the rear

    11. It is very expensive to maintain a large car
    because it
    (a) is heavy
    (b) requires more space for parking
    (c) needs changing its tyres more frequently
    (d) needs more durable upholstery
    Ans: ( c ) needs changing its tyres more
    frequently

    12. While buying a new car, one should specially
    consider its
    (a) price
    (b) maintenance cost
    (c) upholstery
    (d) brakes
    Ans: ( b ) maintenance cost

    Directions (Qs. 13 to 17) : Each of these questions
    carries a phrase/idiom. Select the correct answer out of
    the four given choices (A), (B), (C) or (D) which conveys
    the closest meaning of the given phrase/idiom.
    13. The world is one?s oyster
    (a) One feels that nobody in the world would
    help him/her
    (b) The feeling one gets when he lands in an
    unfamiliar country
    (c) One is able to enjoy all the pleasures and
    opportunities that life has to offer
    (d) When one has an uphill task to perform
    Ans: ( c ) One is able to enjoy all the
    pleasures and opportunities that life has to offer

    14. To go for the jugular
    (a) To work very hard for the success
    (b) To make a fierce destructive attack on the
    weakest point in an opponent?s argument
    (c) To go in for the costliest thing
    (d) To go in for dishonest means
    Ans: ( b ) To make a fierce destructive attack
    on the weakest point in an opponent?s argument

    15. To follow the primrose path
    (a) To follow one?s objectives very steadfastly
    (b) To go on wandering
    (c) To trek to the mountains
    (d) To go in for pursuit of pleasure or an easy
    life
    Ans: ( d ) To go in for pursuit of pleasure or
    an easy life

    16. A bee in one?s bonnet
    (a) To be very enterprising
    (b) To be very timid and shy
    (c) To have an impractical idea
    (d) To have a particular idea which occupies
    one?s thoughts continually
    Ans: ( d ) To have a particular idea which
    occupies one?s thoughts continually

    17. To take a rain-check
    (a) To decline an offer but promise to accept
    in later
    (b) To go through the weather report
    (c) To proceed on sightseeing
    (d) To take to farming as a source of livelihood
    Ans: ( a ) To decline an offer but promise to
    accept in later

    SPOTTING ERRORS
    Directions (Qs. 18 to 22 ) : In this section, in each of
    these questions, a sentence has three underlined parts (a),
    (b), (c) . Read each sentence to find out whether there
    is an error. If you find an error in any one of the
    underlined parts (a, b, c), select that part as your
    answer. If a sentence has no error, then mark your answer
    as (d) which stands for ?No error?. Errors may belong to
    grammer, usage or idiom.
    18. Choose only (a) / such friends (b) / that you can
    trust. (c) / No error (d)
    Ans: ( c )

    19. While he was digging sand, (a) / a large mass fell
    (b) / and buried him completely. (c) / No error (d)
    Ans: ( d )

    20. The book is well printed and attractively bound
    (a) / making altogether (b) / an attractive volume. (c) /
    No error (d)
    Ans: ( b )

    21. A little younger (a) / to myself we, both were
    (b) / devoted to cricket and boating. (c) / No error (d)
    Ans: ( b )

    22. He had no sooner (a) / arrived than (b) / he was
    asked a leave again. (c) / No error (d)
    Ans: ( a )

    Directions (Qs. 23 to 25) : In these questions, select
    the most suitable word from the choices (a), (b), (c) and
    (d) given below each sentence to fill in the blanks.
    23. The Rajputs always fought ?????? the last man.
    (a) upto
    (b) till
    (c) to
    (d) for
    Ans: ( c ) to

    24. I have been surfing internet ?????? the last two
    hours.
    (a) since
    (b) for
    (c) from
    (d) right from
    Ans: ( b ) for

    25. You should be considerate ?????? your employees and
    I assure you of your success in every walk of life.
    (a) for
    (b) to
    (c) upon
    (d) on
    Ans: ( b ) to

    PART B ? GENERAL STUDIES
    26. If X is mortal, Y is wise, if Z is not good, a will
    suffer. Y is not wise, if A suffers. If B is slave, X is
    immortal. If A suffers, what follows ?
    (a) X is mortal
    (b) B is a slave
    (c) Z is good
    (d) Y is wise
    Ans: ( b ) B is a slave

    27. Consider the following statements regarding of
    India :
    1. Pressurised heavy water reactors have been set up
    at Kaiga (Karnataka) and Rawatbhata (Rajasthan).
    2. Variable Energy Cyclotron Centre, Kolkata, is one
    of the five Research Centres under the Department of
    Science and Technology.
    3. India has a vast resource of Thorium and the third
    stage of Indian Nuclear Power Programme envisages
    the use of Thorium for power generation.
    Which of these statements is/are correct?
    (a) 2 only
    (b) 1 and 2
    (c) A and 3
    (d) 1, 2 and 3
    Ans: ( d ) 1, 2 and 3

    28. Consider the following statements : According to
    Census 2001
    1. The literacy rate increase for males is more than
    that of the females during last one decade.
    2. Amongst the States and Union Territories, Delhi has
    the highest population density while Sikkim has the lowest.
    3. The correct sequence of population in descending
    order of Rajasthan, Madhya Pradesh, Tamil Nadu and
    Karnataka is : Tamil Nadu ? Madhya Pradesh ? Rajasthan ?
    Karnataka
    which of these statements is/are correct?
    (a) 1 and 2
    (b) 2 and 3
    (c) 1, 2 and 3
    (d) 3 only
    Ans: ( d ) 3 only

    29. ?Sagar Samrat? is the name of
    (a) An island near Port Blair
    (b) A drilling ship in Bombay High
    (c) An island near Maldives
    (d) Name of a 5-star hotel in Goa
    Ans: ( b ) A drilling ship in Bombay High

    30. Who among the following was a great protagonist of
    the ?Doctrine of Lapse??
    (a) Lord Dalhousie
    (b) Lord Minto
    (c) Lord Curzon
    (d) Lord Wellesley
    Ans: ( a ) Lord Dalhousie

    31. Chauri Chaura is known in the history of India?s
    struggle for freedom because
    (a) Gandhiji launched his first Satyagraha in
    India from this place
    (b) Gandhiji withdrew his Satyagraha movement
    when an irate mob set fire to a police station and burnt
    some policemen
    (c) Hundreds of freedom fighters were shot dead
    at this place by the police
    (d) Gandhiji sat on a hunger strike
    Ans: ( b ) Gandhiji withdrew his Satyagraha
    movement when an irate mob set fire to a police station and
    burnt some policemen

    32. Who among the following is the Chairman of Planning
    Commission in India ?
    (a) Finance Minister of India
    (b) Prime Minister of India
    (c) President of India
    (d) Home Minister of India
    Ans: ( b ) Prime Minister of India

    33. The ?Grand Trunk Road? connects
    (a) Kolkata and Mumbai
    (b) Delhi and Chennai
    (c) Kolkata and Amritsar
    (d) Tirupati and Ludhiana
    Ans: ( c ) Kolkata and Amritsar

    34. The Civil Disobedience Movement of 1930 culminated
    in the signing of a pact in 1931 by Gandhiji and
    (a) Lord Irwin
    (b) Lord Linlithgow
    (c) Lord Wavell
    (d) Lord Curzon
    Ans: ( a ) Lord Irwin

    35. Who among the following wrote the book Algebra of
    Infinite Justice ?
    (a) Anita Desai
    (b) Vikram Seth
    (c) Arundhati Roy
    (d) Rohington Mistry
    Ans: ( c ) Arundhati Roy

    36. Who among the following became the President of
    India without having been the Vice-president ?
    (a) Shri V. V. Giri
    (b) Shri Venkataraman
    (c) Shri N. Sanjeeva Reddy
    (d) Shri Zakir Hussain
    Ans: ( c ) Shri N. Sanjeeva Reddy

    37. In a group of 36 persons, a total of 16 take tea
    while 9 take tea but not coffee. How many persons in this
    group take coffee but not tea?
    (a) 27
    (b) 20
    (c) 25
    (d) 11
    Ans: ( b ) 20

    38. Two pipes ?A? and ?B? can fill a tank in 15 minutes
    and 20 minutes respectively. Both the pipes are opened
    together but after 4 minutes, pipe ?A? is turned off. What
    is the total time required to fill the tank ?
    (a) 10 mt 30 sec
    (b) 14 mt 40 sec
    (c) 10 mt 20 sec
    (d) 11 mt 45 sec
    Ans: ( b ) 14 mt 40 sec

    Directions (Qs. 39 & 40) : A cube has six faces, each
    of a different colour. The red face is opposite to black.
    The green face is between red and black. The blue face is
    adjacent to white. The brown face is adjacent to blue.
    The red face is the bottom-most face.
    39. The four colours adjacent to green are
    (a) Red, black, blue and white
    (b) Red black, brown and blue
    (c) Red, black, brown and white
    (d) Red, brown, blue and white
    Ans: ( c ) Red, black, brown and white

    40. The face opposite to the brown face is
    (a) Red
    (b) White
    (c) Green
    (d) Blue
    Ans: ( b ) White

    41. Dhanvantari was
    (a) A famous General of Chandragupta Maurya
    (b) A noted physician in the court of
    Chandragupta Vikramaditya
    (c) A famous dramatist who lived during the
    time of Harsha
    (d) A musician in the Court of Ashoka
    Ans: ( b ) A noted physician in the court of
    Chandragupta Vikramaditya

    42. A factory has three belt conveyors fitted in its
    loading station. Conveyors ?A? and ?B? operating
    simultaneously lift all the goods in the same time during
    which the goods can be lifted by the conveyor ?C? operating
    alone. Conveyor ?B? lifts all the goods five hours faster
    than the conveyor ?C?. The durations of time required to
    lift all the goods, individually by the conveyors ?A?, ?B?
    and ?C? are
    (a) 17, 12, 8 hrs.
    (b) 15, 10, 6 hrs.
    (c) 16, 11, 7 hrs.
    (d) 14, 9, 5 hrs.
    Ans: ( b ) 15, 10, 6 hrs.

    43. ?Raksha Kavach? is
    (a) A new safety equipment designed for the
    soldiers of Indian Army
    (b) An anti-collision device to prevent
    collision between trains designed by the Konkan Railway
    Corporation
    (c) A new design for earthquake resistant
    buildings
    (d) A new device for the Indian airports for
    the safe landing of aircrafts
    Ans: ( b ) An anti-collision device to prevent
    collision between trains designed by the Konkan Railway
    Corporation

    44. Consider the following statements in respect of
    Soccer World Cup :
    1. Prior to FIFA-2002 Cup, Brazil had won the World
    Cup four times.
    2. ?Indomitable Lions? is the nickname for Cameroon
    team.
    3. ?Azzurri? is the nickname for the Italian team.
    4. Senegal, Slovenia and Ecuador participating in FIFA-
    2002 are the only teams participating in the World Cup for
    the first time.
    Which of these statements are correct ?
    (a) 1, 2 and 3
    (b) 2 and 3
    (c) 1, 3 and 4
    (d) 1, 2 and 4
    Ans: ( a ) 1, 2 and 3

    45. Which tourist destination from amongst the
    following will be developed as an international destination
    for Tourism according to the Budget 2002-03 ?
    (a) Port Blair
    (b) Hampi
    (c) Pushkar
    (d) Nalanda
    Ans: ( c ) Pushkar

    46. Which positional value divides the series into
    equal parts ?
    (a) Median
    (b) Second quartile
    (c) 5th Decile
    (d) All of these
    Ans: ( a ) Median

    47. Consider the following statements :
    1. Launching of Fourth Five-year Plan was postponed
    and three Annual Plans had to be resorted to between 1966
    and 1969.
    2. Fifth Five-year Plan was terminated a year earlier.
    3. Eighth Five-Year Plan commenced in 1992 instead of
    1990.
    Which of these statements are correct?
    (a) 2 and 3
    (b) 1 and 2
    (c) 1 and 3
    (d) 1, 2 and 3
    Ans: ( d ) 1, 2 and 3

    48. Shri Rajender Singh won the Ramon Magsaysay Award
    for
    (a) Emergent Leadership
    (b) Community Leadership
    (c) Illiteracy Eradication
    (d) Bio-technology
    Ans: ( b ) Community Leadership

    49. Which among the following became the first woman
    Prime Minister in the world?
    (a) Indira Gandhi
    (b) Kim Campbell
    (c) Margaret Thatcher
    (d) Sirimavo Bandaranaike
    Ans: ( d ) Sirimavo Bandaranaike

    ASSISTANT PROVIDENT FUND COMMISSIONER (APFC) Correspondence Course by Career Quest

    As per new pattern.
    STUDY KIT MATERIAL for 'ASSISTANT PUBLIC PROVIDENT FUND COMMISSIONER (APFC)'Examination (UPSC) is AVAILABLE with CAREER QUEST, Delhi. Fees: Rs.5000

    (It includes notes, books, CD and other reference material with practice sets).

    Call 09811299811 and 09990840999. Admission open. Order now!

    Visit http://www.studykit.blogspot.in/p/order-kit.html



    50. Consider the following statements :
    1. Part ?B? of the Budget speech of the Finance
    Minister includes description of the initiatives on
    economic front to be taken up by the Government for the
    coming year in addition to direct and indirect tax
    proposals.
    2. The receipts on account of the partial
    disinvestments of Central Government?s holdings in the
    equity capital of public sector enterprises are revenue
    receipts.
    Which of these statements is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2
    Ans: ( c ) Both 1 and 2

    51. Carbohydrates are stored in the body as
    (a) Sugars
    (b) Starch
    (c) Glucose
    (d) Glycogen
    Ans: ( c ) Glucose

    52. Consider the following statements :
    1. Intel?s Pentium IV is an operating system used in
    PCs
    2. During booting period of a PC, the operating system
    is first loaded.
    3. Analogue computers are useful only in scientific
    field while digital computers have application in
    scientific as well as in business, administrative functions.
    4. Micro-computer is another name for micro-processor.
    Which of these statements are correct ?
    (a) 1, 2, 3 and 4
    (b) 2 and 3
    (c) 1 and 4
    (d) 1, 2 and 4
    Ans: ( b ) 2 and 3

    53. Bacteria and viruses cause
    (a) Allergies
    (b) Non-communicable diseases
    (c) Degenerative diseases
    (d) Infectious diseases
    Ans: ( d ) Infectious diseases

    54. Substances which are obtained from micro-organisms
    but used to destroy micro-organisms are
    (a) Antigens
    (b) Antibiotics
    (c) Antibodies
    (d) Antiseptics
    Ans: ( b ) Antibiotics

    55. Consider the following statements concerning United
    Arab Emirates :
    1. Oman is one of the seven Emirates which form the
    United Arab Emirates.
    2. Dubai is the capital of United Arab Emirates.
    3. Fishing and tourism are the key industries of
    United Arab Emirates.
    Which of these statements is/are correct ?
    (a) 1 and 2
    (b) 3 only
    (c) 2 and 3
    (d) 1, 2 and 3
    Ans: ( c ) 2 and 3

    56. The Comptroller and Auditor-General of India is
    appointed by the
    (a) Prime Minster
    (b) President
    (c) Finance Minster
    (d) Home Minister
    Ans: ( b ) President

    57. The foreign traveler who visited India during
    Vijayanagar period was
    (a) Megasthenes
    (b) Yuan Chwang
    (c) Fa-hien
    (d) Nicolo Conti
    Ans: ( d ) Nicolo Conti

    Directions (Qs. 58 to 65 ) : These questions consist of
    two statements, one labeled the ?Assertion (A)? and the
    other labeled the ?Reason (R)?. You are to examine these
    two statements carefully and decide if the Assertion (A)
    and the Reason (R) are individually true and if so, whether
    the Reason (R) is a correct explanation of the Assertion
    (A). Select your answers to these items using the Codes
    given below :
    (a) Both A and R are true and R is the correct
    explanation of A
    (b) Both A and R are true but R is Not the correct
    explanation of A
    (c) A is true but R is false
    (d) A is false but R is true
    58. Assertion (A) : Amongst the three strategies :
    overall cost leadership, differentiation and market
    segmentation; a company with differentiation strategy has
    less competition from both its direct competitors and from
    potential substitutes.
    Reason (R) : Its consumers have greater brand loyalty,
    and, therefore, less price sensitivity.
    Ans: ( a )

    59. Assertion (A) : In the organizational structure of
    the modern companies, the trend is towards wider span of
    control.
    Reason (R) : narrow span of control discourages autonomy.
    Ans: ( a )

    60. Assertion (A) : Unity of command cannot always be
    strictly applied in practice.
    Reason (R) : Workers should report to different
    supervisors for different aspects or tasks ? technical,
    financial, administrative, etc.
    Ans: ( a )

    61. Assertion (A) : Point of order is raised to
    criticize a policy of the government.
    Reason (R) : It is an important tool of legislative
    control.
    Ans: ( a )

    62. Assertion (A) : A bus and a car (with lower weight
    than that of the bus) moving at the same velocity, are
    brought to rest on a level road by applying brakes which
    exert same retarding force. The car will travel lesser
    distance before coming to rest.
    Reason (R) : The kinetic energy to be destroyed is equal
    to the work done by the retarding force.
    Ans: ( a )

    63. Assertion (A) : A train has come out of the
    platform and is accelerating if a person sitting in the
    train and facing engine, throws up a coin, it will fall
    ahead of him.
    Reason (R) : A force acts on the coin whose magnitude is
    equal to the product of the mass of the coin and
    acceleration of the train.
    Ans: ( d )

    64. Assertion (A) : Enterprise Resource Planning (ERP)
    is useful in a manufacturing company. It does not find
    application in service industry.
    Reason (R) : Enterprise Resource Planning (ERP) enables a
    high level of interaction and coordination along the supply
    chain.
    Ans: ( a )

    65. Assertion (A) : Macro-economics deals with the
    study of aggregates and averages.
    Reason (R) : Central problem of macro economics is the
    determination of income and employment.
    Ans: ( d )

    66. Which leader is called the ?father? of India?s
    social reform movement?
    (a) Mahatma Gandhi
    (b) Raja Rammohan Roy
    (c) G. K. Gokhale
    (d) Lokmanya Tilak
    Ans: ( b ) Raja Rammohan Roy

    67. Which of the following statements is not correct ?
    (a) The 42nd Amendment extended the term of Lik
    Sabha and State Legislative Assemblies from 5 years to 6
    years.
    (b) The president can dissolve the Lok Sabha on
    the advice of the Prime Minister.
    (c) Money Bills cannot be introduced in the
    Rajya Sabha.
    (d) One third members of the Rajya Sabha retire
    on the expiry of every third year.
    Ans: ( a ) The 42nd Amendment extended the
    term of Lik Sabha and State Legislative Assemblies from 5
    years to 6 years.

    68. Nalanda University flourished during the reign of
    which of the following rules?
    (a) Chandragupta Maurya
    (b) Ashoka
    (c) Kanishka
    (d) Harsha
    Ans: ( d ) Harsha

    69. Recently, Cannes Film Festival was held in
    (a) Switzerland
    (b) France
    (c) Italy
    (d) England
    Ans: ( b ) France

    70. The device to convert alternating current into
    direct current is
    (a) Transformer
    (b) Rectifier
    (c) Alternator
    (d) Condenser
    Ans: ( b ) Rectifier

    71. Shri Kiran Karnik is the
    (a) President of NASSCOM
    (b) Chairman of the Board of Control for
    Cricket in India
    (c) Chairman of Maharashtra State Public
    Service Commission
    (d) Managing Director of Engineers India Ltd.
    Ans: ( a ) President of NASSCOM

    72. Knesset is the name of the Parliament of
    (a) Norway
    (b) Sweden
    (c) Israel
    (d) Spain
    Ans: ( c ) Israel

    73. Combustion of a candle is a
    (a) Photochemical reaction
    (b) Exothermic reaction
    (c) Physical change
    (d) Endothermic reaction
    Ans: ( b ) Exothermic reaction

    74. Which of the following is a chemical compound ?
    (a) Air
    (b) Oxygen
    (c) Ammonia
    (d) Mercury
    Ans: ( c ) Ammonia

    75. Consider the following statements :
    1. Bermuda situated in Western Atlantic Ocean is a
    United Kingdom Overseas Territory.
    2. 38th Parallel divided boundary between North and
    South Vietnam before unification.
    3. Bahamas situated near Florida is one of the states
    of USA.
    Which of these statements is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 2 and 3
    (c) 1 and 3
    (d) 1 and 2
    Ans: ( a ) 1 only

    76. Consider the following statements :
    1. Falkland Islands are situated in Pacific Ocean.
    2. Red Sea separates Sudan from Egypt.
    3. England, Norway, Denmark surround North Sea.
    Which of these statements is/are correct?
    (a) 2 only
    (b) 1and 3
    (c) 2 and 3
    (d) 3 only
    Ans: ( d ) 3 only

    77. Which is the correct sequence of the given American
    cities from West to East?
    (a) Salt Lake City ? Pittsburg-San Francisco-
    Boston
    (b) San Francisco-Salt Lake City-Pittsburg-
    Boston
    (c) Salt Lake City-San Francisco-Boston-
    Pittsburg
    (d) San Francisco-Pittsburg-Salt Lake City-
    Boston
    Ans: ( b ) San Francisco-Salt Lake City-
    Pittsburg-Boston

    78. Consider the following statements :
    1. The demand for commodities having a large number of
    close substitutes is less elastic than the commodities
    having a smaller number of substitutes.
    2. Luxury items have a highly elastic demand.
    3. The commodities whose consumption cannot easily be
    postponed have less elastic demand.
    Which of these statements is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 2 and 3
    (c) 1 and 2
    (d) 1, 2 and 3
    Ans: ( b ) 2 and 3

    79. A town ?P? is located in a particular district.
    The town ?A? is west of ?P?. Town ?T? is east of ?P?.
    Town ?K? is east of ?B? but west of ?T? and ?A?. They are
    all in the same district. Which town is the farthest west?
    (a) P
    (b) K
    (c) B
    (d) A
    Ans: ( c ) B

    80. Recently, Government disinvested stake in VSNL, IBP
    and IPCL to
    (a) Bharti Telesonic, Reliance and GAIL,
    respectively
    (b) Tata Group of Industries, Indian Oil
    Corporation and Reliance, respectively
    (c) Bharti Telesonic, Royal Dutch Shell and
    Pfizer, respectively
    (d) Motorola, Kuwait petroleum and Ranbaxy,
    respectively
    Ans: ( b ) Tata Group of Industries, Indian
    Oil Corporation and Reliance, respectively
    81. Stockholm Syndrome is a mental condition
    experienced by
    (a) The young persons who take up jobs in the
    industry after passing out from the Management Schools
    (b) Persons who migrate from rural areas to
    urban cities, during the earlier stages of their stay
    (c) Drug-addicts in the rehabilitation centers
    (d) Hostages and kidnap victims in which
    positive feelings develop towards their captors
    Ans: ( d ) Hostages and kidnap victims in
    which positive feelings develop towards their captors

    82. Latitude of a place is indicative of its
    (a) Time
    (b) Altitude
    (c) Amount of rainfall
    (d) Temperature
    Ans: ( b ) Altitude

    83. What is the maximum number of pieces 1 cm in
    diameter and 20cm long that can be cut out of a cylindrical
    wooden block 20cm in length and 3cm in diameter ?
    (a) 4
    (b) 5
    (c) 6
    (d) 7
    Ans: ( b ) 5

    84. A group of boys decided to buy a few cassettes
    whose price was between Rs. 200 and Rs. 250. But at the
    time of purchase, two of the boys declined to contribute as
    a result of which the remaining boys had to pay Re. 1 more
    than they had originally planned. What was the price of
    the cassettes if the boys contributed equally and in whole
    number of rupees?
    (a) Rs. 220
    (b) Rs. 210
    (c) Rs. 230
    (d) Rs. 240
    Ans: ( a ) Rs. 220

    85. Consider the following statements :
    1. Alluvial soil is rich in chemical properties and is
    capable of yielding Rabi and Kharif crops.
    2. Black soil is suitable for cotton, groundnut.
    3. Rabi crops are reaped in outumn after sowing in the
    June.
    Which of these statements are correct?
    (a) 1, 2 and 3
    (b) 1 and 2
    (c) 2 and 3
    (d) 1 and 3
    Ans: ( b ) 1 and 2

    Directions (Qs. 86 to 90) : Sumeet, Philips Wasim,
    Bishan and Chetan are five players of the College Cricket
    team and their home towns are Surat, Pune, Warangal,
    Bangalore and Chandigarh but not in that order. The five
    specialist slots of spinner, pace bowler, wicket-keeper,
    batsman and the captain are held by them, again not in the
    order of their names stated above.
    (i) Their names, home towns and the specialiteis do not
    start with the same letter.
    (ii) Neither Philps nor Wasim is the captain and they do
    not belong to either Surat or Bangalore.
    (iii) Sumeet is neither a wicket-keeper nor a batsman.
    (iv) Pune is not Bishan?s home town.
    (v) The player who hails from Bangalore is a wicket-
    keeper.
    (vi) The captian?s home town is Pune while the batsman
    does not hail from Warangal.
    86. The spinner?s home town is
    (a) Pune
    (b) Warangal
    (c) Bangalore
    (d) Chandigarh
    Ans: ( b ) Warangal
    87. Chandigarh is home town of
    (a) Philips
    (b) Wasim
    (c) Bishan
    (d) Sumeet
    Ans: ( b ) Wasim

    88. Who is the pace bowler?
    (a) Bishan
    (b) Sumeet
    (c) Wasim
    (d) Chetan
    Ans: ( a ) Bishan

    89. Who is the spinner?
    (a) Wasim
    (b) Bishan
    (c) Chetan
    (d) Philips
    Ans: ( d ) Philips

    90. Chetan?s home town is
    (a) Bangalore
    (b) Warangal
    (c) Surat
    (d) Pune
    Ans: ( a ) Bangalore

    91. A and B stand in a circular ring with 10 other
    persons. If the arrangement of 12 persons is randomly
    done, the change that there are exactly 3 persons between A
    and B is
    (a) 3/10
    (b) 2/11
    (c) 2/13
    (d) 3/11
    Ans: ( a ) 3/10

    92. Consider the following statements :
    While it is 6.30 AM (Sunday) in London, it is around
    1. 2.30 AM (Sunday) in Honolulu (Hawaii)
    2. 8.30 PM (Saturday) in Honolulu (Hawaii)
    3. 3.30 PM (Sunday) in Tokyo
    4. 1.30 AM (Sunday) in Tokyo
    which of these statements is/are correct?
    (a) 4 only
    (b) 2 and 3
    (c) 1 and 4
    (d) 2 and 4
    Ans: ( b ) 2 and 3

    93. Consider the following statements :
    1. Prime Meridian passes through Greenwich and is at
    00 Longitude.
    2. International Date Line on the map appears as a
    straight line along 1800 Longitude.
    3. While crossing International Date Line from east to
    west, one gains a day.
    4. Tropic of Cancer lies at23½0 Latitude S.
    Which of these statements are correct ?
    (a) 1, 2, 3 and 4
    (b) 1 and 2
    (c) 1 and 3
    (d) 2 and 3
    Ans: ( b ) 1 and 2

    94. 15 men can complete a work in 280 days. They
    started the work and after every 10 days, 15 additional men
    were employed. In how many days the work was completed?
    (a) 70 days
    (b) 60 days
    (c) 55 days
    (d) 50 days
    Ans: ( a ) 70 days

    95. Bag ?A? contains 5 white and 2 black balls.
    Bag ?B? contains 2 white and 3 black balls. If any one bag
    is chosen and a ball is taken out of it at random, what is
    the probability that the ball is black?
    (a) 31/70
    (b) 1/2
    (c) 5/12
    (d) 3/5
    Ans: ( a ) 31/70

    96. Three containers have their volumes in the ratio
    3 : 4 : 5. They are full of mixtures of milk and water.
    The mixtures contain milk and water in the ratio of 4 : 1,
    3 : 1 and 5 : 2 respectively. The contents of all these
    three containers are poured into a fourth container. The
    ratio of milk and water in the fourth container is
    (a) 5 : 2
    (b) 157 : 53
    (c) 151 : 48
    (d) 4 : 1
    Ans: ( b ) 157 : 53

    97. Two dice are thrown simultaneously. The
    probability that the product of the two numbers on the two
    dice is an even number is
    (a) 1/2
    (b) 3/4
    (c) 5/16
    (d) 3/8
    Ans: ( b ) 3/4

    98. Consider the following statements :
    1. For the three All-India Services, there are 24
    State Cadres including three joint cadres.
    2. Union Public Service Commission is the cadre
    controlling authority for Indian Administrative Service.
    3. Staff Selection Commission is entrusted with the
    task of making recruitment to all the Group ?B? and
    Group ?C? posts under the Government.
    Which of these statements is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 1 and 2
    (c) 2 and 3
    (d) 1, 2 and 3
    Ans: ( none ) 1 and 3 are correct

    99. Crop yield Formulation Unit which has developed
    statistical models to forecast crop yield works under the
    control of
    (a) Ministry of Water Resources
    (b) Department of Agriculture and Co-operation
    (c) India Meteorological Department
    (d) Department of Food and Public Distribution
    Ans: ( c ) India Meteorological Department

    100. East Timor, the latest independent nation in the
    world, was ruled by
    (a) Indonesia
    (b) Australia
    (c) Malaysia
    (d) Philippines
    Ans: ( a ) Indonesia
    101. Which one of the following pairs is not correctly
    matched ?
    (a) National Aluminium Company Ltd. :
    Bhubaneswar
    (b) Indian Bureau of Mines : Dhanbad
    (c) National Film Archives of India : Pune
    (d) National Archives of India : New Delhi
    Ans: ( a ) National Aluminium Company Ltd. :
    Bhubaneswar

    102. The flowers in a basket become double every minute
    and the basket gets full in one hour. In how much time,
    the basket was 1/32 full ?
    (a) 12 minutes
    (b) 32 minutes
    (c) 45 minutes
    (d) 55 minutes
    Ans: ( d ) 55 minutes

+ Reply to Thread

Receive Government Jobs Email Updates:


Quick Reply Any Question?

Similar Threads

  1. Where are the exam centers for UPSC IES Exam?
    By Unregistered in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 14
    Last Post: 11th June 2013, 06:17 PM
  2. How can i get application form for EPFO? How to apply for this post?
    By Sreenath V Gopal in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 1
    Last Post: 13th September 2012, 02:58 PM
  3. Replies: 2
    Last Post: 28th February 2012, 04:59 PM
  4. What is the Exam Date for Upsc and up government clerical exam?
    By Unregistered in forum Government Jobs Discussions
    Replies: 10
    Last Post: 26th December 2011, 07:54 PM